Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Este vorba de o familie sot, sotie si doi copii casatoriti. Unul dintre copii are la randul lui un copil, deci un nepot fata de parintii acestuia, respectiv bunici fata de nepot. Celalat copil este casatorit fara copii. Deci doi bunici, doi copii si un nepot mai exact.. La un moment dat unul dintre bunici, afla ca nu mai are mult de trait si de comun acord cu celalalt bunic insista sa lase singura avere pe care o are,un apartament nepotului. Astfel la insistentele bunicilor, parintele accepta acest lucru si intocmesc la notar un contract de donatie catre nepot cu drept de uzfruct. Practic ambii bunici au donat apartamentul nepotului, urmand ca parintele sa-l despagubeasca pe celalat copil al bunicilor. Insa intre timp parintele copilului afla ca exista o cale sa-si salveze parintele cu o operatie care costa aproape 20.000 de euro. Ia legatura cu fratele pentru a face amandoi rost de bani pentru operatie, insa acesta spune ca el nu are cum sa ajute. Parintele copilului face un imprumut in banca de aproape 15.000 de euro si mai pune si de la el restul de bani. Operatia reuseste si astfel isi salveaza parintele. Deci practic parintele copilului caruia i-a fost donat apartamentul a cheltuit 20.000 de euro din banii lui, iar fratele nu a dorit sa participe cu nicio suma. Acum se pune problema ca in cazul decesului unui bunic sau chiar a ambilor, desi initial parintele nepotului fusese de acord sa-l despagubeasca pe frate pentru apartament, tinand cont ca acesta nu a participat cu niciun ban la operatie, cum se poate proceda ca acesti bani sa se scada din despagubirea fratelui in cazul unei succesiuni?Va multumesc!
Deocamdată nu se poate proceda in niciun fel.
Bunicii sunt in viata, iar orice tranzacție/înțelegere de genul "despagubire" este lovită de nulitate absolută, fiind un pact asupra unei mosteniri viitoare.
Cand bunicii nu vor mai fi in viata, totul va depinde de conștiință fratelui care nu a contribuit cu nimic.
Moral și firesc ar fi să renunțe la succesiune, renunțare care, la fel sub sancțiunea nulitatii absolute, nu poate fi conditionat de plata vreunei sume ("renunț la moștenire, daca imi dai suma X").
Renunțarea la moștenire trebuie să fie pur si simpla.
Cel puțin notarial, nu se poate consemna in niciun înscris asa ceva. Neoficial, frații se pot intelege, ca in schimbul renunțării să primească o sumă.
Dacă nu va dori sa renunte la moștenire, caci nu poate fi obligat, este dreptul lui legal.
Problema este ca nu mai e nimic de mostenit, apartamentul fiind deja donat.
In atare situatie, copilul care nu a contribuit, are posibilitatea ca in termen de 3 ani de la decesul părinților să solicite reductiunea donatiei pentru încălcarea rezervei succesorale. Sau in termeni populari, să o "atace ".
Dacă se va întâmpla acest lucru, și cel mai probabil veti ajunge in instanta, va trebui să prezentati toate dovezile susținerii parintilor, iar în funcție de asta, instanța va stabili suma ce i se cuvine fratelui, ca sulta.
Va multumesc pentru raspuns! Ar avea vreo valoare juridica intocmirea unui contract de imprumut intre bunici si copilul care a achitat cei 20.000 de euro. Acesta poate dovedi suma cu acte de la banca la care a facut imprumutul si cu factura de la clinica privata care a facut operatia.
Da, are valoare juridică, dar cu ce v-ar ajuta?
Dacă bunicii împrumuta fiul, acesta va avea o obligație de restituire.
Dacă fiul împrumuta bunicii, iar aceștia decedeaza suma datorată va reprezenta o sarcina a moștenirii.
Daca se considera ca bunicii au fost imprumutati, iar dupa decesul acestora banii devin o sarcina a mostenirii, cine o achita ? Amandoi copii sau cel care nu a platit niciun ban? Va multumesc!