Avem următoarea situație. În luna iulie anul acesta am cumpărat o proprietate cu preluarea contractului de închiriere către o societate comercială, valabil până în octombrie 2021. La momentul respectiv, am verificat contractul încheiat de fostul proprietar la un avocat.
La sfârșitul lunii noiembrie chiriașul ne-a anunțat că dorește să încheie contractul de comun acord la 01.01.2021, ceea ce am refuzat, deoarece contractul prevede deja un preaviz de 90 de zile pt denunțare unilaterală, pt ambele părți. Acum chiriașul dorește să nu mai achite decât două luni de chirie. Insistă că în Codul Civil articolul 1825 termenul de preaviz este de 60 de zile. Termenul de 90 de zile preaviz fusese solicitat însă chiar de chiriaș, deoarece sunt înregistrați la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar orice schimbare de sediu trebuie aprobată în prealabil.
De asemenea, amenință că va solicita recuperarea costurilor cu îmbunătățirile aduse proprietății (gard, poartă electrică, pavele), lucrări care nu s-au efectuat cu acordul nostru, noi nefiind proprietari la vremea respectivă (societatea se afla în spațiu din anul 2008). Menționez că de la preluarea contractului am achitat orice reparații au solicitat (de ex, la centrala termică).
Ce opțiuni avem în acest caz? Putem să le cerem să aducă proprietatea la starea inițială? Nu avem nevoie ca îmbunătățirile să rămână deoarece urmează să construim pe terenul respectiv și să reconfigurăm proprietatea.