in 2008 am achizitionat un apartament + garaj la subsolul blocului. Insa, am descoperit mai multe vicii ascunse si ori de cate ori ma duc la constructor si ii comunic problemele, le noteaza dar nu se remediaza nimic. Si m-am cam plictisit de acest dute-vino. Drept urmare, vreau sa il fortez iar daca nu percuteaza sa-mi recuperez banii investiti (am achizitionat in mai 2008 cand preturile erau cele mai mari).
Cateva vicii ascunse: iarna sau cand ploua mai mult se vad infiltratii de apa, mucegai la usa electrica de la garaj. Varul a sarit de mult de pe pereti si stalpii de rezistenta. Deasemenea, in parcajul subterna ploua pe la imbinari (planseul a fost turnat in mai multe etape si nu s-au izolat bine imbinarile). In casa observ ca in vecinatatea baii apare mucegai si se umfla parchetul. Daca te uiti sub cada nu e ud deloc. Geamurile termopan permit aerului rece sa treaca de el, se umezesc pe interior, curge apa in casa. Scurgerile nu sunt efectuate corect permitand apei atat in bai cat si pe balcon sa se infiltreze oriunde un alte locuri doar prin scurgere nu. Usile nu se inchid cum trebuie, in special cea de la intrare si iti da impresia ca tocul de la usa nu era conceput pentru acea usa (e mai scurta usa). Si lista ar putea continua.
Acum, citind legea 10/1995 observ ca este o garantie de 10 ani. OK, dar cat timp trebuie sa il astept pe constructor sa imi remedieze problema? Contractul de vanzare-cumparare nu prevede niciun termen de remediere. Dar, nu pot astepta la nesfarsit. Asa ca m-am gandit sa le dau un termen decent ca sa remedieze problemele iar daca nu le remediaza sa anulez contractul de vanzare-cumparare recuperand banii investiti.
Cum credeti ca se poate obtine acest lucru? cred ca multi sunt in situatia mea si ar fi fericiti sa-si recupereze banii pe o locuinta platita mult pre mult pentru calitatea care s-a dovedit la final.
Orice constructie este garantata de constructor 5 ani pentru viciile aparente iar pentru viicii ascunse 10 ani, exista si o lege in acest sens ...
Garantia este acordata prin lege iar partile contractante nu pot renunta la acest drept, de fapt o obligatie legala a constructorului ,chiar daca in contract nu au fost prevazute clauze de garantare.
Cateva reglementari in materie :
• Legea 10/1995 privind calitatea in constructii
• Legea 50/1991 privind executarea lucrărilor
de constructii
• H.G.272 pentru aprobarea Regulamentului privind
controlul de stat al calităţii în constructii
• H.G.273 privind aprobarea Regulamentului de recepţie
a lucrărilor de constructii şi instalaţii aferente acestora .
Daca nteprenorul refuza sa remedieze acele vicii ale constructiei , puteti sa il actionati in judecata , acest lucru insa presupune costuri , efectuarea mai multor expertize si timp ...
Insa, dupa ce instiintez antreprenorul in scris si anexez si fotografii pentru fiecare lucru reclamat, in cat timp el este obligat sa remedieze problemele? Sau daca nu este obligat la un timp anume, el o sa tot amane pana cand cladirea se darama, adica pana la sfantul asteapta. Sper ca exista o modalitate de contrangere si ca timp de remediere.
In urma procesului, daca veti ajunge acolo, se va ponunta o hotarare pe care constructorul va trebui sa o respecte , altfel ,exista si calea executarii silite :)
Asadar ca sa concluzionez, fac o sesizare de vicii ascunse in care trec toate detaliile si poze, in 3 exemplare (una pt mine, unul pt antreprenor si unul pentru constructor) pe care il depun la antreprenor cu nr de inregistrare si ii dau 20 zile sa imi raspunda in scris de ce masuri ia si cand. O sa accept un termen de 2 luni pentru reparatii si in plangere le specific urmand ca dupa acest interval sa-l dau in judecata si sa cer daune eventual anularea contractului daca nu remediaza lucrarile in termenul pe care instanta il specifica. NU vad eu cum va repara infiltratiile de la garaj si subsol. dar, nu sunt constructor si nici avocat. Sper sa le remedieze totusi.
E foarte corect demersul dumneavoastră.Vă recomand să ataşaţi şi opinia exprimată în scris a Inspectoratului în Construcţii.
Alte discuții în legătură
Infiltratii
lora20
Buna ziua,
Am o problema cu un apartament pe care l-am achiziționat in octombrie 2009, acest apartament este situat la etajul 3 din 4, dar etajul 4 ... (vezi toată discuția)