avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum pot obține copie a declarației date organului de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum pot obține copie a declarației date organului de urmarire ...

Cum pot obține copie a declarației date organului de urmarire penală in calitatea avută de reclamant.
Polițistul a refuzat sa-mi dea, iar procurorului de caz caruia i-am cerut acest lucru nu raspunde e-maiulului meu de solicitare, de acum 14 luni
Va multumesc
La multi ani si sănătate!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Este un abuz ce face politistul.
Propria declaratie, ar trebui sa va dea.
Puteti formula o plangere impotriva politistului.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu stiam tocmai ca nu se da, ca sa nu stiti ce ati declarat anterior.
Este vorba de un dosar penal unde dvs aveti calitatea de persoana vatamata?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit dispozițiilor art. 94 CPP, consultarea dosarului este un drept pe care avocatul persoanei vătămate îl poate exercita pe tot parcursul procesului penal, incluzând dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv. Pentru a nu pătrunde în sfera abuzului, orice restrângere a acestui drept trebuie motivată în mod temeinic și în concret de către organul judiciar. De exemplu, în cauza Forum Maritime c. României[ CEDO, Hotărârea din 4 octombrie 2007, parag. 129-138, apud M. Udroiu, O. Predescu, Protecția europeană a drepturilor omului și procesul penal român. Tratat, Ed. C.H. Beck, București, 2008, p. 710.], s-a reținut încălcarea principiului egalității armelor garantat de art. 6 parag. 1 și, implicit, a dreptului garantat de art. 6 parag. 3 lit. b) din Convenție din cauza inechității procedurilor desfășurate în fața organelor de urmărire penală, în cadrul cărora persoana vătămată constituită parte civilă sau avocatul acesteia, ținut de secretul profesional, nu au avut acces la dosarul cauzei pentru a studia probele aduse de către persoana acuzată în apărare și nici cele administrate de procuror. În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă. Dispoziţiile acestui text de lege se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul persoanei vătămate de a consulta dosarul.
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar procurorul poate dispune.
Daca nu a răspuns nu aveti de unde sa stiti motivul.
Mai faceți o noua cerere si incercati sa o motivati cat mai bine.
Legea va da dreptul de a apela si la avocat daca chiar va interesează cazul.
Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Xerocopii dosar penal in up. e posibil? Juilk Juilk Pot cere copiii dupa un dosar penal aflat in faza de UP? Eu fiind parte vatamata? sau am doar dreptul de-a studia dosarul? (vezi toată discuția)
Obligatie de a da o declaratie danaa1 danaa1 O persoana chemata la politie, este obligata sa dea declaratie fara sa vrea? Parca legea spune ca o persoana citata are dreptul de a nu face nicio ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala mary6 mary6 Buna ziua,si La multri Ani!.In urmarirea penala privind infractiunea de abuz de incredere ,politistul judiciar care efectueaza cercetarea penala ,poate sa; ... (vezi toată discuția)