avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Referitor la amanare rate. Eu acum in 2020 : Mi-am ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Referitor la amanare rate. Eu acum in 2020 : Mi-am ...

Referitor la amanare rate pentru 2021. Eu acum in 2020 :
Mi-am amanat ratele 9 luni. Dupa ce am facut cererea, ma trezesc pe email cu un grafic, care continea dobanda amanata in 60 de rate, pe o perioada de 60 de luni, incepand cu data de 01.01.2021, iar partea de rata amanata, a fost prinsa intr-o prelungire a perioadei creditului cu in ca 9 luni. Pana aici totul perfect, insa la acea prelunfire cu 9 luni au pus din nou dobanda. Deci platesc dobanda amanata 60 de luni in rate si o mai platesc inca o data in ultimile noua luni prelungite din contract.
Daca asta nu e dobanda la dobanda nu stiu ce este.
Am facut si reclamatie la protectia consumatorilor si am primit un raspuns favorabil banicii.

A mai patit cineva la fel?
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 08:16, 8 Ianuarie 2021
Este credit ipotecar? Daca este credit ipotecar, nu au cum sa va puna dobanda la dobanda. Daca este un credit de consum, da.
Este un credit pentru prima casa, deci e ipotecar. Poate nu m-am exprimat eu bine, insa platesc dobanda de doua ori, exact asa cum am descris in mesaj.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2021
Edi.popa, utilizator
Cautati Norme de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financare nebancare anumitor categorii de debitori"

Pentru creditele ipotecare se calculeaza astfel: avem suma de plata X si dobanda aferenta lunilor amanate Y. Nu se percepe dobanda la suma Y. Suma Y va fi calculata separat (in mod normal banca trebuia sa va puna la dispozitie un scadentar) si se va achita in decursul a 60 de luni. Cu alte cuvinte, dvs trebuie sa platiti astfel: rata (compusa din rata lunara + dobanda) + dobanda Y (impartita la 60 de luni).

Astfel, suma finala lunara de plata dupa ce se termina perioada de gratie este compusa din: rata clasica (rata + dobanda) + dobanda impartita la 60 de luni pentru care ati primit scutire.

Sper ca intelegeti calculul, daca nu, incercati sa cititi normele. Daca au pus dobanda la dobanda Y este gresit.

Puteti solicita formula de calcul si acolo vedeti exact.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
Company Advising, utilizator
Din pacate e asa cum spun eu.
Daca va uitati la mesajul meu initial, vorbeam de o dobanda pusa iar la rata amanata de inca 9 luni la finele contractului.
Dobanda pusa acolo este motivata de ei, ca nu ar putea sa prelungeasca creditul cu inca 9 luni fara sa puna dobanda iar contratului de credit.
Deci ordonanta a lasat interpretarea ca cei de la banci sa se folosesca de orice artificiu pe care il au. Trebuia specificat clar ca in cazul prelungirii se v-a achita clar doar partea de credit.
Dobanda respectiva este probabil aferenta celor 9 luni. Dvs. cand ati solicitat amanarea, nu ati solicitat doar amanarea ratei compusa din marja fixa si indice de referinta (sau cum se numeste), ci ati solicitat amanarea ratei in totalitate - inclusiv dobanda. Si banca, pentru a nu pierde foarte multi bani, a decis ca rata sa majoreze perioada de amanare (adica se adauga 9 luni), dar dobanda aferenta celor 9 luni sa o achitati in decurs de 60 de luni. Si astfel, ajungeti sa achitati acum o rata compusa din (rata +dobanda) + dobanda stransa pe cele 9 luni - impartita la 60 de luni. Asa scrie si in normele de aplicare.

Daca e asa, e corect. Ce nu ar fi corect e ca banca sa puna dobanda la dobanda aferenta celor 9 luni. (daca cititi si normele aplicate pentru credite de consum, acolo veti vedea ca se schimba putin treaba). Oricum, va recomand sa luati legatura cu un avocat, sa faceti calculele impreuna, sa solicitati bancii un scadentar si modul de calcul si acolo va veti lamuri. Daca aveti dreptate si nu vor sa rectifice, puteti sa ii actionati in instanta. Nu ati fi nici primul si nici ultimul. Cand vine vorba de banci, trebuie ochi si la ceafa.

Sper sa va ajute mesajul meu si sa reusiti sa faceti calculele exacte si de abia apoi puteti sa decideti in consecinta. Succes.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2021
Company Advising, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare credit ipotecar miha3 miha3 Buna ziua.Am solicitat bancii la care detin un credit ipotecar pe 30 de ani , in chf, restructurarea creditului pentru o perioada de 12 luni.Urmeaza ca timp de ... (vezi toată discuția)
Marire rata in urma solicitarii suspendarii ratelor pe perioada starii de urgenta IanisCump IanisCump Buna ziua! Am facut solicitare bancii pt. suspendarea pe o perioda de 8 luni a ratelor la credit ipotecar, conform legislatiei starii de urgenta, deoarece ... (vezi toată discuția)
Scadentar la un credit in euro simonaluana simonaluana buna ziua, nu stiu daca am nimerit bine sectiunea, dar daca tot sunt aici as avea urmatoarea speta: o cunostinta a luat un credit in euro de la o banca, in ... (vezi toată discuția)