avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O situatie mai speciala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O situatie mai speciala

Buna ziua.
O sa incep prin a va ruga sa ma scuzati daca nu am postat unde trebuie.

Eu, impreuna cu familia mea formata din 3 membrii (sot, sotie, fiu), locuim intr-un apartament comun impreuna cu alte 2 familii. Deci, acest apartamant de 4 camere are 3 proprietari, fiecare avand cate o cota din apartament.
Mentionez faptul ca acest apartament nu este o mostenire, intre noi si celelalte familii neexistand niciun grad de rudenie.

Pentru a intelege mai bine o sa incerc sa va povestesc pe scurt despre ce a fost vorba.
Initial, 3 fete au primit de la stat un apartament de 4 camere. Nu stiu exact cum se proceda atunci (inainte de 89) dar stiu ca pentru acest apartament se platea un fel de chirie la stat. Timpul a trecut, cele 3 fete si-au intemeiat familii iar apartamentul a fost cumparat de catre acestea. Apartamentul a fost cumparat de toate cele 3 familii, fiecare fiind proprietar pe o "parte" din apartament.

De cativa ani, relatiile dintre cele 3 familii au devenit tot mai tenstionate, au existat certuri, s-a ajuns chiar si pana la politie etc.

Stiu ca probabil o sa va intrebati cum am putut sa stam atat de multi ani in felul acesta fara sa vindem, fara sa incercam sa ne "divizam" cumva astfel incat fiecare familie sa aiba casa ei. Raspunsul e simplu: celelalte 2 familii nu vor sa vanda nici in ruptul capului, vor sa stea la comun/la gramada.
Problema e ca nici nu sunt niste oameni cu bun simt, cu care sa te poti intelege. Acestia se cearta tot timpul, fac scandal, nu contribuie cu nimic la ingrijirea apartamentului etc. E oribil...

Sper ca ati inteles ceva. Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Este legal ca 3 persoane/familii sa fie proprietari ai unui singur apartament? Cele 3 persoane au contracte, in fiecare contract este specificat ca baile/holul/bucataria sunt spatii comune, ca fiecare are x % din apartament si alte detalii de genul acesta.

2. Nu exista nicio posibilitate ca cele 2 familii care doresc sa stea in halul acesta sa fie constranse ca sa vanda? Eu si cu familia mea suntem obligati sa stam in aceeasi casa cu acei oameni pentru ca ei nu vor sa vanda?
Daca ii dam in judecata, acestia pot fi obligati sa vanda?

3. Eu, impreuna cu famila mea, putem sa ne vindem partea noastra de apartament (cota noastra) fara acordul celorlalti? Aceasta intrebare o pun mai mult de curiozitate, fiindca oricum nu ar cumpara nimeni/nu ar sta nimeni intr-un apartament comun (doar un nebun).

Din nefericire, noi nu dispunem de suficienti bani pentru a ne cumpara un apartament/macar pentru a inchiria, pentru ca daca am fi putut...eram plecati de mult timp din infernul asta.

Am uitat sa va spun ca de-a lungul anilor am facut nenumarate scrisori la primarie pentru a ne ajuta in vreun fel, dar nimeni nu ne-a bagat in seama pe motiv ca avem o proprietate, avem unde sa stam. :(

Ce credeti ca se poate face? Exista vreo rezolvare in cazul asta?

Va rog sa ma scuzati inca o data in cazul in care am postat unde nu trebuie.
Astept sfaturile/raspunsurile dumneavoastra. Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: UnSimpluUtilizator , utilizator 20:48, 29 Decembrie 2009
Credeam ca le-am auzit pe toate dar vad ca m-am inselat :). Celelalte 2 familii nu vor sa va cumpere partea ? Ar fi singura solutie.
Nu. Oricum nu au bani.

Da, e o situatie extrem de rara.

Eu am 20 de ani, inca sunt student, dar in scurt timp o sa-mi gasesc un job si o sa plec sa stau undeva cu chirie/fac un credit pentru casa, gasesc eu o solutie...dar ma gandesc si la parintii mei. Ei tot o sa fie nevoiti sa locuiasca in acel apartament comun.

Chiar nu stim ce sa facem....
Domnule, traiti in vremea "stanilismului"? Este incredibil ce se poate intampla in aceasta Romanie a sfarsitului de an 2009! Cum ati putut trai in acele conditii, sub acelasi acoperis 3 familii?
In Romania orice este posibil!
Problema este ca nici Primaria nu se implica. Ar putea sa ia apartamentul asta cu 4 camere si sa dea fiecarei familii o garsoniera confort 2...dar...

Azi a fost mama sa plateasca impozitul pe casa, iar functionara de acolo a ramas socata cand a auzit. A zis ca asa ceva nu este posibil (sa existe 3 proprietari pe un singur apartament)...dar iata ca este posibil.

In blocul unde locuim, au mai existat inca 2 apartamente "comune" (stateau tot cate 2-3 familii) dar acei oameni s-au inteles, au vandut si acum fiecare e la casa lui. Noi nu am putut din cauza "incuiatilor" alaturi de care locuim, nu vor sa vanda...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament comun - sfaturi Mynameis Mynameis Buna ziua, Am nevoie de niste sfaturi cu privire la o situatie mai \"speciala\". Se da un apartament cu 4 camere care are 3 proprietari. Fiecare ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Chirie - proprietar agresiv eliza07 eliza07 Bună ziua! Suntem 2 surori și 2 prietene studente care s-au mutat în chirie acum 6 luni. Mutarea noastră s-a produs de urgență dintr-un alt ... (vezi toată discuția)