avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal


Buna,

Trebuie sa nasc la inceputul lui septembrie si sotul meu nu stie exact de cate zile de concediu beneficiaza un tata la nasterea copilului sau. Din cate stiu,conform Legii concediului paternal nr. 210/1999 tatal ar beneficia de 5 zile de concediu paternal platit 100%, dar in Contractul colectiv de munca unic la nivel national se specifica doar 2 zile de concediu iar in contractul colectiv de munca de la societatea la care lucreaza sotul se acorda 1 zi la nasterea copilului si 1 zi pentru botez. Carei publicatii putem sa-i dam crezare, sau mai bine spus care dintre acestea este mai presus (legea sau CCM)?

Multumim anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ervin8571 , utilizator 16:07, 18 Martie 2009
inteleg ca nu e vorba chiar de concediul paternal, care altceva, ci de dreptul salariatului cand i se naste un copil .
în contractul colectiv de muncã nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile a cãror acordare ºi al cãror cuantum sã fie sub cele stabilite prin dispoziþii legale.
În conformitate cu dispoziþiile art. 11 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 130/1996, coroborat cu art. 238 alin. 2 ºi 3 ºi art. 241 alin. 1 lit. d) din Codul muncii, clauzele contractului colectiv de muncã unic la nivel naþional produc efecte pentru toþi salariaþii încadraþi la toþi angajatorii din þarã, acestea având un caracter minimal, de la care pãrþile semnatare ale contractului colectiv de muncã de nivel inferior – celui naþional – (adica cel la nivel de ramura sau la nivel de unitate) pot prevedea clauze contractuale mai favorabile. Art. 236 alin. 4 din Codul muncii, prevede cã, contractele colective de muncã încheiate cu respectarea dispoziþiilor legale constituie legea pãrþilor.
astfel cf. CCM national prevede: nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
nu cred ca cineva sa dea mai mult de 5 zile, insa mai putin nu! ar trebui intrebat reprezentantul sindical sau al salariatilor ( dupa caz)
succes si nastere usoara!
buna ziua
am si eu o mare rugaminte si v-as fi tare recunoscator dk ma ajutati.
in martei 2008 logodnica mea va naste
as vrea ca eu sa iau indemnizatia pt copil, ea nu lucreaza
problema e urmatoarea: dk eu am anii necesari pe cartea de munca dar la data de 30 noiembrie am incheiat socotelile cu patronul la care am lucrat, fiind reangajat la o alta firma (cica transfer nu mai merge) cu data de 1 decembrie, mai exista continuitate pe cartea de munca? mai pot lua banii pt copil?
cand am aflat ca patronul nu imi platise darile catre stat si nu imi completase in cartea de munca am amenintat ca ii dau in judecata. stia ca urmez sa am un copil si cu toate astea a decis concedierea mea.
va rog fffff mult sa ma ajutati ca sunt pus pe gandurii. adresa mea este www.ipselion@yahoo.com
cu multumirii si respect un tatic de printesa
nu e concediu paternal ceea ce doresti tu! este pre si postnatal, ceea ce nu se poate acorda barbatului.
Cu siguranta este vorba de concediul de cretere copil, care este reglementat de OUG 148/2005.
Cauta si te angajeaza, fiindca pana-n martie mai e ceva timp. Concediul de cretere copil se acorda dupa expirarea zolelor de post natal, dar nu mai puitn de 62 zile dupa nastere. Succes!
salut
da e vb de concediu de crestere pt copil.
am munca, dar cartea de munca a fost intrerupta pt o zi.
inchidere carte de munca la firma......in data de 30 noiembrie, redeschidere carte de munca la o alta firma.....din data de 1 decembrie. in cazul asta mai pot beneficia de concediu pt crestere de copil?
eu stiam ca nu trebuie cartea de munca intrerupta.multumesc pt raspuns
Orice tatic angajat are dreptul de a beneficia de concediul parental fara plata pe o durata de pana la 13 saptamani. Dreptul la concediul parental e independent pentru fiecare copil. Este necesar sa fi trecut cel putin un an de la angajare, la aceeasi firma, de cand ati beneficiat de ultimul concediu parental.
In cazul parintilor naturali, concediul parental se acorda dupa expirarea concediului de maternitate, al mamei, si inainte sa implineasca 6 ani copilul;
In cazul adoptiei, beneficiati de acesta dupa expirarea concediului de maternitate al mamei, pana la implinirea varstei de 12 ani a copilului;
Angajatul este obligat sa notifice angajatorului in scris datele ce privesc inceperea si finalizarea concediului parental, cu cel putin 5 saptamani inainte de inceperea acestuia.

Alte discuții în legătură

Concediu parental tilica26 tilica26 Buna ziua, Lucrez la privat si intentionez sa iau concediu parental de 5+10 zile(puericultura). Mi s-a transmis ca de fapt contractul colectiv la nivel ... (vezi toată discuția)
Concediul pt nasterea copilului enculescu enculescu Am devenit tatic pe 16.09.2010. |Pe 17.09 am depus la serviciu o cerere prin care solicit 5 zile libere pt nasterea copilului. Am argumentat cu CCM la niv ... (vezi toată discuția)
De cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului? orora orora Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)