avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Anulare extindere plafon TVA de 5% pentru locuinte noi.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Anulare extindere plafon TVA de 5% pentru locuinte noi.

Buna ziua,
In decembrie 2020 se considera ca din ianuarie 2021 intra in vigoare articolul care extinde plafonul de tva 5% la locuinte pana la valori de 140000 euro.
A fost incheiat in decembrie 2020 un contract de rezervare pentru achizitia unui apartament de aproape 140000 euro calculat cu tva de 5% si a fost deja achitata o mica parte din pretul acestuia ca valoare a rezervarii.
Termenul de finalizare a constructiei este decembrie 2021 ->martie 2022.
Verisoara mea ar trebui sa achite in perioada imediat urmatoare restul pretului pentru a beneficia de o reducere.
Cum se poate proceda pentru a beneficia de tva de 5% pentru intreaga suma, conform articolului care nu a fost anulat ci doar amanat?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:29, 7 Ianuarie 2021
Nu poate, a fost amanata intrarea in vigoare, deci nu a fost niciodata in vigoare. OUG 226/2020 a amanat pana la01.01.2022 modificarea Codului Fiscal de catre Legea nr. 296/2020, adica paragraful de mai jos.


160. La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

"
3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 140.000 de euro, al cărei echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, valabil la data de 1 ianuarie a fiecărui an, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare."

Dupa modul de legiferare din Romania, haotic si fara cap si coada, acest paragraf poate sa intre sau nu in vigoare. Poate maine sa intre si poimaine sa fie abrogat/amanat.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc,
Spuneam ca termenul de predare, deci cand se face actul final de vanzare cumparare, dupa cadastrare, intabulare , va fi cel mai probabil dupa ianuarie 2022, cand va intra in vigoare legea cu tva-ul de 5% pentru pret pana in 140000.
Chiar daca plata se face acum, va fi o promisiune de vanzare a constructorului care abia acum construieste.
Deci nu se poate folosi acest aspect pentru o recalculare finala tva?
Da, se va aplica cota in vigoare la data la livrarii, care pt. bunuri corporale este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar (sau la data emiterii facturii finale daca intervine inainte de transferul dreptului de proprietate), care ati mentionat ca fiind ian 2022.

Art. 291 (6) cod Fiscal:

(6) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 282 alin. (2), precum și în situația prevăzută la alin. (5).

Norme:

(5) Persoanele impozabile care livrează locuințe vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condițiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. În situația în care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei standard de TVA, la livrarea bunului imobil se efectuează regularizările prevăzute la art. 291 alin. (6) din Codul fiscal în vederea aplicării cotei de 5%, dacă toate condițiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, astfel cum sunt detaliate și de prezentele norme metodologice, sunt îndeplinite la data livrării.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare imobil in 2022, semnat antecontract. incepator112 incepator112 Buna ziua. Cumparare imobil in 2022, semnat antecontract. Ultima transa achitat in martie 2023. Se presupune sa fie intabulat la sf 2023. Compania consctr ma ... (vezi toată discuția)
Proiect de lege art. 291 din codul fiscal (legea nr. 227/2015) Ponny Ponny Buna ziua, In legatura cu proiectul de lege privind modificarea art. 291 din Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015) pentru majorarea plafoului de TVA de la 5% ... (vezi toată discuția)
Tva contract rezervare apartament SaraK SaraK Buna, Intr-un Contract de Rezervare, avem: [i]3a. Prețul ferm și irevocabil al Apartamentului este de .................. lei (..................) TVA 5% ... (vezi toată discuția)