Buna ziua,
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauze specificate in lege, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).
Sunt nascuta in 05.07.1961, In prezent am pensie anticipata partial, am stagiu de cotizare de 35 ani si am adeverinta de munca in categ a II -a de 6 luni ( am muncit in combinatul chimic 3.6 ani ). Am studii superioare de 4 ani la zi.
Pot beneficia de pensia de limita de varsta incepand de anul acesta ? Din ce luna ? Multumesc.
.
Art.67
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin.(4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății
pensiei anticipate parțiale.
In lege nu se face trimitere/precizeaza ca se elimita penalizarea la trecerea pe art.65(5).
In concluzie:
Prevederile art.65(5) se aplica doar daca este vorba despre prima deschidere de drepturi.
Aceasta este interpretarea mea.