Buna ziua,
locuiesc in Satu Mare intr-un bloc cu 4 etaje si am primit de la primarie un afis in care ni se spunea ca daca nu ne facem asociatie de proprietari, ne amendeaza.
E legal acest lucru? Exista vreo lege? Cum amendeaza?
Doar daca aveti asociatie de locatari in momentul de fata, va poate amenda.
Temeiul legal este art. 102 alin. 1 litera s). Amenda ar fi de 100 RON, la jumatate din minim. [ link extern ]
Bibi62
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea 196/2018
"ART. 1
(1) Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice şi tehnice cu privire la:
a) înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel puţin 3 unităţi de proprietate imobiliară;
b) administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii care au în structura lor locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, aflate în proprietatea a cel puţin 3 persoane fizice sau juridice, fiecare proprietar având o proprietate individuală şi o cotă-parte indiviză din proprietatea comună.
(2) Prezenta lege se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii."
Se aplica si proprietarilor dintr-un condominiu care nu au infiintat asociatia de proprietari.
..eu inteleg din legea de mai sus ca daca 3 proprietari vor sa faca asociatie pot nu ca sunt obligati sa faca.
Tot in lege e specificat ca e nevoie de un acord de asociere care nu se poate face fara acceptul a jumate+1 din totalul de proprietari.
Eu nu am gasit o obligatie legata de faptul ca intr-o scara de bloc cu 20 de apartamente, daca primaria vrea poate sa te oblige sa faci o asociatie de proprietari. Avand in vedere ca intr-o scara de bloc de genu se plateste doar curentul pe scara, 2 lei (deci 10 bani/apart) nu isi are rostul infiintarea unei asociatii.