avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concubinaj

Buna ziua. Am o intrebare pt cine poate sa-mi dea si mie o mana de ajutor la un caz de concubinaj. Povestea e urmatoarea. Tatal meu traieste in concubinaj de appx. 14 ani cu o doamna in apartamentul lui. Eu provin din alta casatorie ...iar mama mea naturala a decedat cand aveam eu 3 ani. Acum, mai nou am aflat ca tata cu persoana cu care traieste acum inconcubinaj ....a facut la biserica ....casatoria religioasa ....fara civila (cu toate ca nu prea cred ca i-a facut asa ceva preotul fara sa aibe la mana certificatul de casatorie civila ). Intrebarea mea este : Poate noua mea '' mama '' sa aibe parte din apartamentul in care stau ? si in caz ca da ...va rog sa-mi spuneti ce pot face. Precizez ca apartamentul a fost cumparat de tata cu multi ani inainte sa fie cu doamna despre care este vb ...si este pe numele lui. Multumesc anticipat si astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: V.Bogdan , utilizator 15:28, 31 Decembrie 2009
Daca tatal dvs. s-a casatorit civil cu acea doamna, dupa decesul acestuia, sotia va putea mosteni 1/4 din dreptul de proprietate asupra imobilului.Nu veti putea face nimic pentru a o putea inlatura de la mostenire.

Daca sunt "concubini", acea doamna nu va avea nici un drept la apartament.

Dar poate nu o sa fie cazul sa va faceti probleme.Poate doamna in cauza decedeaza inaintea tatalui dvs....

Buna ziua !
Situatia este destul de dificila in ceea ce va priveste. Spun asta deoarece, tatal poate face un act de vanzare cumparare catre respectiva concubina si atunci nu mai aveti ce face.
Daca nu incheie un astfel de act, atunci dumneavoastra ca unic mostenitor( daca nu a intervenit sau intervine intre timp cununia civila, ) beneficiati dupa moarte de acest imobil, imobil ce va intra in masa succesorala. La aceasta masa succesorala, concubina ( daca nu sunt casatoriti civil) nu poate accede.
Va sfatuiesc sa discutati cu tatal dumneavoastra, in sensul incercarii de a va face un act de donatie sau vanzare- cumparare, ori in cel mai rau caz , sa aflati daca a intervenit casatoria legala, civila, intre cei doi sau/si are de gand sa- i lase printr- un act intre vii acest imobil.
Cu stima !
buna ziua!
in acest moment doamna nu are niciun dr asupra ap, dar sa nu va mire dc la decesul tatalui veti afla ca a facut a diverse acte in favoarea doamnei...
sa ii vanda o cota din ap, sa ii faca vreu testament...
Testamentul care reprezinta o liberalitate excesiva (in cazul a doi copii rezerva e de 2/3 cota parte de 1/3 putand fi testata ) poate fi supus reductiunii.Si un act de vanzare cumparare poate fi desfiintat , conditia este sa nu fie depasit termenul de prescriptie de 3 ani ,care curge de la deces.
Asa incat , daca veti fi pusa in situatia sus mentionata , numai sesizand instanta de judecata veti avea posibilitatea de a va intregi drepturile.
Multumesc frumos pt ajutor si apreciez sfaturile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinaj-mostenire elena si ion sunt casatoriti, au doi copii ... Para81 Para81 Concubinaj-mostenire Elena si Ion sunt casatoriti, au doi copii Irina si Paul. Din diferite motive se despart dar nu divorteaza! Ion traieste de cca. 20 de ... (vezi toată discuția)
Partaj din concubinaj dorintanase2005 dorintanase2005 Intrebarea mea este urmatoarea:tatal meu,traieste in concubinaj de ~ 8 ani .Are o casa cumparata cand era vaduv(si-n actul de vanzare-cumparare este ... (vezi toată discuția)
Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)