avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara! În luna iunie 2020, tatăl meu a primit ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara! În luna iunie 2020, tatăl meu a primit decizia ...

Bună seara!
În luna iunie 2020, tatăl meu a primit decizia de pensionare, anunțând verbal conducerea unității. De atunci i s-a tot spus că îi vor face o convenție pentru o perioadă de un an. Acum face o ilegalitate că profesează cu decizia de pensionare venită? Poate fi sancționat în cazul unui control?
Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 11 Ianuarie 2021
Despre ce pensionare este vorba?
Pensionare limita de vârstă.

Cornel Vasile a scris:

Despre ce pensionare este vorba?

In acest caz, sunt in culpa si angajatorul si salariatul.

In situatia pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si nu la data comunicarii deciziei de pensionare.
Mulțumesc foarte mult pentru răspuns! Și dacă se poate să îmi spuneți și ce sancțiuni sunt prevăzute v-aș fi recunoscător.

Cornel Vasile a scris:

In acest caz, sunt in culpa si angajatorul si salariatul.

In situatia pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si nu la data comunicarii deciziei de pensionare.

Codul Muncii
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;
....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce sanctiuni te poti astepta daca nu declari decizia de pensionare ... cerban cerban La ce sanctiuni te poti astepta daca nu declari decizia de pensionare limita de varsta angajatorului!! (vezi toată discuția)
Anunt pensionare la limita de varsta energiabrasov@yahoo.com energiabrasov@yahoo.com cand a venit decizia de pensionare la limita de varsta eram angajat la o firma in faliment pe perioada nedeterminata,si nu am anuntat angajatorul(firma de ... (vezi toată discuția)
Munca la negru mioarailina mioarailina Daca am lucrat la negru si sunt in somaj iar patronul nu mi-a facut contract pt ca nu a vrut ce pateste daca îi fac reclamatie la ITM (vezi toată discuția)