avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... anunt pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

anunt pensionare la limita de varsta

cand a venit decizia de pensionare la limita de varsta eram angajat la o firma in faliment pe perioada nedeterminata,si nu am anuntat angajatorul(firma de insolventa) ca mi-a iesit decizia.Ce mi se poate intampla? SI acum lucrez la aceasi firma.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 16 Octombrie 2017
Nu se intampla nimic. Probabil se cotizeaza in continuare o perioada. Dupa ce inceteaza contractul, cereti adeverinta de vechime si apoi recalcularea pensiei pe baza noilor documente.
@ energia brasov@yahoo.com

Ce spuneti dvs , poate fi considerat "munca nedeclarata", sanctionat de art.260 C.mun.

Codul Muncii
art.260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
e^1) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
.....
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
......
MULTUMESC FRUMOS.
Cu tot respectul,dar si inainte si dupa venirea deciziei de pensionare la limita de varsta am avut si am contract individual de munca pe perioada nedeterminata,dar nu am anuntat angajatorul de decizia de pensionare din motive........sa mai castig un ban.Este contraventie?
Codul Muncii
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
.....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
....

Prin urmare, la data cand ati indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, raportul dvs de munca a incetat de drept.

In acest caz, continuarea raportului de munca este posibila, numai in baza unui alt contract.

Insa , potrivit dispozitiilor Codului munci , ITM-ul sanctioneaza cu amenda contraventionala, de pana la 20.000 lei (pentru angajator) si de pana la 1000 lei (pentru persoana in cauza) "munac la negru".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce sanctiuni te poti astepta daca nu declari decizia de pensionare ... cerban cerban La ce sanctiuni te poti astepta daca nu declari decizia de pensionare limita de varsta angajatorului!! (vezi toată discuția)
Bună seara! În luna iunie 2020, tatăl meu a primit decizia ... laurraicea laurraicea Bună seara! În luna iunie 2020, tatăl meu a primit decizia de pensionare, anunțând verbal conducerea unității. De atunci i s-a tot spus că îi vor ... (vezi toată discuția)
Reangajare dupa pensionare Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Directorul adj., economist, iese la pensie, la limita de varsta. Dupa aceasta, daca doreste sa-si continue activitatea, poate fi reangajat cu un nou ... (vezi toată discuția)