avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna obligat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna obligat

Te poate obliga angajatorul sa iei concediu de odihna restant din 2020 pe motiv ca asa i s-a recomandat de la ITM, desi nu există nici o adresa de la ITM în acest sens.
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 19:55, 11 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea, este un abuz .
Multumesc pentru raspuns.
Angajatorul nu poate obliga angajatul să-și ia concediu fiindcă solicitarea / cererea de concediu se poate formula numai de către angajat. Nu înțeleg însă ce avantaj ați avea dumneavoastră dacă renunțați la concediul de odihnă ?
În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Prin urmare, dacă din motive nejustificate nu ați solicitat efectuarea concediului în perioada în care erați programat, angajatorul nu o să aibă obligația să vă aprobe efectuarea concediului în anul următor.
Totodată să aveți în vedere că este posibilă compensarea în bani a concediului de odihnă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene: ”un lucrător nu își poate pierde în mod automat dreptul dobândit la concediu anual plătit pentru că nu a solicitat concediu, în schimb, dacă angajatorul dovedește că lucrătorul s-a abținut în mod deliberat și în deplină cunoștință de cauză să își ia concediul anual plătit după ce i s-a oferit posibilitatea să își exercite în mod efectiv dreptul la acest concediu, dreptul Uniunii nu se opune pierderii acestui drept și nici, în cazul încetării raportului de muncă, lipsei corelative a unei indemnizații financiare” (CJUE în cauzele C-619/16 și C-684/16)
Foarte corect și în concordanță cu legislația noastră. Angajatul și angajatorul stabilesc de comun acord perioada de concediu. Angajatul are conform Codului muncii obligația să-și efectueze concediul în perioada programată. Dacă însă din motive justificate angajatul nu efectuează concediul atunci angajatorul are obligația să-l acorde în următoarele 18 luni cu acordul angajatului. În concluzie un lucrător nu își poate pierde în mod automat dreptul dobândit la concediu anual plătit pentru că nu a solicitat concediul, dar dacă angajatul nu efectuează în mod deliberat cerere de concediu pentru perioada programată înseamnă că nu-și efectuează în mod deliberat concediul deși i s-a acordat posibilitatea.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
LuchianSeb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectuare zile co planificate roxana0909 roxana0909 Zilele de concediu de odihna neefectuate de catre angajat in perioada programata de catre angajator (refuz din partea angajatului de a le efectua sau abtinere ... (vezi toată discuția)
Modificare zile libere neefectuate in regulamentul de ordine interioara marcel12345 marcel12345 Buna, Am si eu o nelamurire legata de : https://www.codulmuncii.ro/titlul_3/capitolul_3/sectiunea_1_1.html Art. 146, al (2) In cazul in care salariatul, ... (vezi toată discuția)