avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna ziua ,de cate zile libere am dreptul daca bunicul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna ziua ,de cate zile libere am dreptul daca bunicul a decedat ...

buna ziua ,de cate zile libere am dreptul daca bunicul a decedat sambata ?mentionez ca lucrez la stat ca functionar public ,.de compartimentul resurse umane mi sa spus ca 1 zi .multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:35, 12 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

2. OG 6/2007
art.24
În afara concediului de odihnă, funcţionarii publici mai au dreptul, în condiţiile legii, la zile de concediu plătit în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria funcţionarului public - 5 zile lucrătoare;
b) naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile lucrătoare;
c) decesul soţiei/soţului funcţionarului public sau al unei rude de până la gradul al III-lea a funcţionarului public ori a soţului/soţiei acestuia, inclusiv - 3 zile lucrătoare;
d) controlul medical anual - o zi lucrătoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere platite pentru decesul unei rude florinovici florinovici O persoana care are un deces in familie, are dreptul la cateva zile de concediu platit ? (vezi toată discuția)
Bună ziua, concediul pentru căsătorie se acorda doar pentru ... 11ana maria 11ana maria Bună ziua, concediul pentru căsătorie se acorda doar pentru căsătoria civila ? (vezi toată discuția)
Cate zile am dreptul pt casatorie Valyciuturoianu Valyciuturoianu Cate zile libere am dreptul pt căsătorie care o am luna aceasta (vezi toată discuția)