Ma gandeam astazi la urmatoarea situatie ipotetica ce ar putea aparea in cadrul unei Asociatii (desigur, in functie de prevederile Statutului fiecarei organizatii in parte):
Sa presupunem ca X este ales in functia de Vicepresedinte al Asociatiei de catre Adunarea Generala, in urma demisiei fostului ocupant al functiei.
Consiliul Director este format din 7 membri, inclusiv noul Vicepresedinte. Sa presupunem de asemenea ca Presedintele si alti 3-4 membri (deci majoritatea) ai Consiliului Director nu isi doresc ca Vicepresedintele nou-ales sa ocupe aceasta functie din diverse motive (motive personale, nu statutare).
La 2 saptamani dupa alegerea Vicepresedintelui, Consiliul Director se reuneste si il exclude din Asociatie pe membrul respectiv (atributie prevazuta in Statut), care isi pierde automat si functia.
Ar exista astfel vreo problema din punct de vedere juridic/legal? Nu s-ar crea un fel de conflict intre Adunarea Generala si Consiliul Director? Practic Consiliul Director ar putea exercita indirect o influenta extraordinara asupra Adunarii Generale excluzandu-i din Asociatie pe membrii care nu convin conducerii. Mai mult, in cazul in care, in timp, sa zicem chiar si la cativa ani din momentul in care o persoana este aleasa intr-o functie, membrii CD isi propun "sa scape" de respectiva persoana, acestia pot evita procedura demiterii din functie prin vot in Adunarea Generala prin simpla excludere a membrului respectiv, care atrage dupa sine si pierderea functiei detinute.
Poate contesta decizia Consiliului Director la Adunarea Generala ... intrucat, competenta adunarii generale cuprinde, printre altele, alegerea si revocarea membrilor consiliului director.