avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pluralitate de comodatari. Exista obligatia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pluralitate de comodatari. Exista obligatia mentionarii in contract? Rog raspuns.

Va rog sa imi raspundeti la o intrebare. Daca o societate comerciala incheie un contract de comodat (pentru un apartament) cu un comodatar, iar ulterior incheie un nou contract de comodat cu alt comodatar pentru acelasi apartament, exista obligatia legala de a mentiona in contractul cu al doilea comodatar faptul ca exista deja un comodatar in acel apartament ? Sau este suficienta doar informarea asupra acestui aspect fara a mentiona in contract.
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 18:05, 25 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, nu exista aceasta obligatie legala insa este in favoarea comodantului sa faca aceasta mentiune in scris pentru a evita viitoarele conflicte care pot fi generate de aceasta inprejurare pe care e posibil sa anu aveti cum sa o dovediti.
Cata vreme s-a incheiat un contract de comodat asupra intregului apartament (nu asupra unei camere ori asupra unei cote) iar acel contract nu a fost reziliat si nu a expirat, proprietarul (societatea) nu are cum sa incheie un contract de comodat. Folosinta asupra imobilului a fost deja imprumutata temporar primului comodatar, astfel ca proprietarul nu are dreptul sa o imprumute din nou altuia. In cel mai bun caz, daca acest drept a fost stabilit prin contractul de comodat initial, comodatarul initial poate sa incheie, in perioada de valabilitate a contractului sau, noi contracte de comodat (sau chiar de inchiriere daca contractul permite) cu noi comodatari/locatari.
Mai pe scurt, nu poti imprumuta cuiva folosinta unui imobil iar ulterior (cata vreme nu ai "primit-o inapoi") sa o imprumutu altcuiva.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista un impediment pentru comodatarea unui spatiu care permite folosinta simultana catre mai multe persoane (spre exemplu, se poate comodata un apartament cu 2 camere catre mai multe persoane). Desigur ca intre comodatari in cazul in care nu aveti acordul lor scris si nu sunt parte toti in avelasi contract pot exista neintelegeri care va vor fi imputate daca nu aveti dovada ca toti comodatarii si-au dat acordul.
Cata vreme primul contract de comodat prevede "imprumut folosinta imobilului" - a intregului imobil - raman la opinia mea de mai sus.
Situatia noastra este urmatoarea: contractul de comodat a fost incheiat cu o persoana fizica (domn), iar ulterior acesta s-a casatorit si acum trebuie sa incheiem contract de comodat si cu doamna ( sotia lui) si de aceea nu stiam cum sa procedez deoarece ei sunt sot si sotie acum. Dar nu stiu cum sa scriu in contractul cu dansa aceasta mentiune

Alte discuții în legătură

Contract de comodat radubr radubr Doresc un model de contract de comodat pentru o camera-necesara ca sediu unui pfa- din apartamentul pe care detin impreuna cu sotia. Multumesc. (vezi toată discuția)
Contract de comodat - prevederi Costica33 Costica33 Va multumesc anticipat pentru ajutor. Vreau sa fac un contract de comodat pentru firma mea si 1. am nevoie de fraza standard prin care pot stipula cat la ... (vezi toată discuția)
Infintare srl-sediu social lida_ro lida_ro Buna seara. M-ar interesa la infintarea unui SRL, cum e mai bine sa procedez pentru sediul social,trebuie facut act de comodat?sau de inchiriere a unei camere ... (vezi toată discuția)