avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Soluții pentru păstrarea Fundatiei
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Soluții pentru păstrarea Fundatiei

Buna seara,
Va deranjez si eu cu un sfat, cu privire la Fundații!
Am înființat o fundatie impreuna cu un amic acum ceva vreme, suntem Fondatorii, dar si parte in comitetul director, anul acesta el a decis ca doreste sa se retragă din fundație impreuna cu Cenzorul și Secretarul, pana aici toate bune .
Insa intampin problema in sensul ca el nu mai dorește de nici un fel sa participe iar conform statului, noi Fondatorii suntem cei ce, numim următorii aleși pentru Funcțiile de Vicepreședinte, Secretar si Cenzor ( Presedintele fiind eu), insa Acesta nu dorește sa mai semneze pentru numirea altor persoane în comitet si imi cere sa dizolvam Fundația,
Nu doresc sa o dizolv dar nici nu stiu cum sa procedez, "sa împac și varaza si capra", știind ca Fondatorii nu mai au nici un temei legal, sau obligații cat exista Comitetul Director.
Va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri
Cu recunoștință,
Dumitru Burtescu
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2021
DumitruBurtescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:43, 3 Martie 2021
Situatia este foarte incurcata, pentru ca in mod normal modificarea componentei CD se lasa CD-ului insusi prevazand niste reguli, mecanisme si raspunderi care sa evite blocajul. Legea nu interzice expres ca prin Statut fondatorii sa isi pastreze un drept de a opera ei modificari CD in calitatea de fondatori, dar asta implica riscuri mari, si iata ca in cazul Dvs. s=au produs. Pe de alta parte, fundatia nu se poate dizolva volutnar. Ce face cel in cauza practic ii blocheaza activitatea ca ulterior sa invoce probabil si sa sesizeze instanta (printr-un interpus, ca sa nu se poata apara fundatia cu argumente de tipul ca nimeni nu poate invoca valabil propria culpa ) cu o actiune de dizolvare pe motiv ca fundatia nu mai functioneaza legal si statutar. Legislatia actuala nu are norme supletive, care sa completeze prevederile statare pentru aspectele pe care acestea au omis sa le reglementeze sau prevederile statutare nu pot fi aplicate sau ar fi ineficace) si e foarte greu de extimat ce sanse ati avea cu o actiune de drept comun in care sa cereti instantei sa oblige pe celalalt fondator sa se implice cu buna-credinta la numirea unor noi membri CD. Ca din calitatea de fondator oricum nu se poate retrage / nu poate renunta la ea, fiind o situatie de fapt, nu o functie cum e cea de membru CD. Eventual sa ii puneti in vedere ca daca se va ajunge la dizolvarea fundatiei, lichidatorul va vedea cine a cauzat situatia si va putea face demersuriel de recuperare a tuturor costurilor si prejudiciilor de la acel fondator din cauza careia s=a ajuns la asta, pentru ca conform legii membrii organelor de conducere raspund personal si solidar si fata de organizatie si fata de terti pentru consecintele actiunilor sau inactiunilor lor ilegale sau nestatutare.... si in acest caz fondatorii consider ca se asimileaza membrilor CD avand in vedere acea atributie si refuzul de a participa la desemnat alti membri CD sau la modiifcarea statutului ar putea fi dovedita ca fapta culpabile prejudiciabila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre ong liana2014 liana2014 Buna ziua, Presedinta unei fundatii s-a retras din fundatie pe motiv de boala ( a avut mai multe interventii chirurgicale), ea fiind si fondatoarea fundatiei. ... (vezi toată discuția)
Modificare membri fondatori fundatie PavelRadu83 PavelRadu83 Buna ziua. As dori sa stiu daca se pot modifica membri fondatori ai unei fundatii? Cei trei membri fondatori ai fundatiei vor sa se retraga si sa cedeze ... (vezi toată discuția)
Modificare cd si primirea de noi membri. PetruD PetruD Buna ziua Va rog sa ma lamuriti daca : 1- primirea unor noi membri intr-o asociatie infiintata conf OG 26/2000 trebuie consemnata prin act aditional la ... (vezi toată discuția)