@mitabiciclista
Art.75
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.
(4)Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna.
Cititi un pic mai sus ce a scris @latka.
Cititi si urmatorul paragraf.
Faza este asa: la nivelul as. de proprietari se pot discuta, propune si hotari anumite reguli, anumite proceduri - dar trebuie sa respecte legislatia. Daca nu o respecta, discutam discutii. Oriunde o sa reclame un proprietar ca dumnealui nu beneficiaza de elevator (mai nou, noi ii zice ascensor sau lift - dar nu mai conteaza...), legislatia iti va fi aratata (L 196/2018, art. 75).
Alternativa: iti achizitionezi locuinta cu elevator propriu si atunci unii dintre locatari pot sa-l foloseasca, altii nu, dar dumneata ca proprietar tre' sa te ocupi de "obiect", sa-l intretii, sa achiti taxele respective, sa achiti energia electrica consumata.
Si sa va mai spun ceva, cum se intampla la noi, bloc cu 10 etaje, 44 proprietari:
- cost mentenanta ; 160 lei /luna, adica 3,6363... lei/ apt.:
- cost energie electrica: in medie cam 2,5-3,00 lei lunar/pes. (cu tot cu iluminatul casei scarii, sectorizat si cu senzori de miscare si nivl de intuneric);
- in anul 2020 am procedat la o revizie generala (RK), cost cam 1000 lei/apt, - lift dat in folosinta in 1974; practic s-a schimbat cam 90% din toate dotarile liftului; nu-mi aduc aminte sa mai fi avut o astfel de reparatie, in rest doar revizii dintr-astea de mentenant, s-a mai inlocuit un contactor, o broasca, un bec, s-a completat uleiul la reductor, s-au mai schimbat cablurile...
Liftul functioneaza de nota 10, toata lumea este multumita, mai putin un proprietar care si-a transformat locuinta de la parter in spatiu comercial si refuza plata RK-ului, astfel incat, acum, pentru ca noi am platit toate costurile, ii calculam lunar penalizari la cei 1000 lei, dar in curand vom ajunge in instanta cu dumnealui. O sa vedem si va promit ca o sa va povestesc finalul.
Mult succes!