avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Elevator imobil condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Elevator imobil condominiu

Bună seara.
De curând am achiziționat un apartament al unui imobil situat la etajul 1. Acesta dispune de elevator.
O cunoștință mi-a spus ca exista o lege prin care locatarii aflați la demisol, parter și etajul 1 sunt scutiti/lipsiți de obligație de la plata mentenantei liftului și a curentului electric consumat de acesta.
Menționez faptul ca nu folosesc ecest lift niciodată, chiar nu îmi este necesar sub nicio forma.
Aș dori să mă adresez pentru aceasta cauza asociației de proprietari de care aparțin, însă as dori sa o fac numai dacă am argumentele necesare și în baza respectivei legi.

Va mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2021
Laur Laurențiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:17, 14 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea exista, dar spune altceva si nu cum ati fost informat:
Art.75
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.
(4)Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna.
(5)Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in baza hotararii adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
latka, utilizator
Multe asociatii de proprietari au blocat usa liftului la etajul 1 din acest motiv: nu platesti,ne asiguram ca nu folosesti.
@mitabiciclista

Art.75
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.
(4)Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna.


Cititi un pic mai sus ce a scris @latka.

Cititi si urmatorul paragraf.
Faza este asa: la nivelul as. de proprietari se pot discuta, propune si hotari anumite reguli, anumite proceduri - dar trebuie sa respecte legislatia. Daca nu o respecta, discutam discutii. Oriunde o sa reclame un proprietar ca dumnealui nu beneficiaza de elevator (mai nou, noi ii zice ascensor sau lift - dar nu mai conteaza...), legislatia iti va fi aratata (L 196/2018, art. 75).

Alternativa: iti achizitionezi locuinta cu elevator propriu si atunci unii dintre locatari pot sa-l foloseasca, altii nu, dar dumneata ca proprietar tre' sa te ocupi de "obiect", sa-l intretii, sa achiti taxele respective, sa achiti energia electrica consumata.

Si sa va mai spun ceva, cum se intampla la noi, bloc cu 10 etaje, 44 proprietari:
- cost mentenanta ; 160 lei /luna, adica 3,6363... lei/ apt.:
- cost energie electrica: in medie cam 2,5-3,00 lei lunar/pes. (cu tot cu iluminatul casei scarii, sectorizat si cu senzori de miscare si nivl de intuneric);
- in anul 2020 am procedat la o revizie generala (RK), cost cam 1000 lei/apt, - lift dat in folosinta in 1974; practic s-a schimbat cam 90% din toate dotarile liftului; nu-mi aduc aminte sa mai fi avut o astfel de reparatie, in rest doar revizii dintr-astea de mentenant, s-a mai inlocuit un contactor, o broasca, un bec, s-a completat uleiul la reductor, s-au mai schimbat cablurile...

Liftul functioneaza de nota 10, toata lumea este multumita, mai putin un proprietar care si-a transformat locuinta de la parter in spatiu comercial si refuza plata RK-ului, astfel incat, acum, pentru ca noi am platit toate costurile, ii calculam lunar penalizari la cei 1000 lei, dar in curand vom ajunge in instanta cu dumnealui. O sa vedem si va promit ca o sa va povestesc finalul.

Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 15 Februarie 2021
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)