avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! 1.cand se poate face medierea (consider ca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! 1.cand se poate face medierea (consider ca suconcediata ...

Buna ziua!
1.cand se poate face medierea (consider ca sunt concediata din motive personale,din comportamentul pe care il are directorul cu mine )dupa incheierea Contractului Individual de munca,sau se poate face in perioada de preaviz?
2.Medierea se face cu directorul societatii,sau cu membrii Consiliului DE admistratie sau cu AGA.
2.imi puteti recomanda un cabinet de mediere?
3.In actul aditional la contractul individual de munca scrie ca perioada de preaviz este de 15 zile,daca am primit preaviz 20 zile,este in regula?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Rraa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rraa , utilizator 13:36, 28 Ianuarie 2021
medierea nu este obligatorie si nu tine loc de hotărâre.ce puteti media puteti face și printr-un avocat.vedeti sa nu pierdeți termenul de 30 zile de contestare in instanta.
Multumesc mult,pentru detalii si informatii.mai am 3 zile de preaviz si nu stiam cum sa procedez.
Codul Muncii
Art. 231^1
(1) Accesul neîngrădit la justiție este garantat de lege. În cazul unui conflict individual de muncă, părțile vor acționa cu bună-credință și vor încerca soluționarea amiabilă a acestuia.
(2) În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.
(3) Prin conciliere, în sensul prezentei legi, se înțelege modalitatea de soluționare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
(4) Consultantul extern specializat în legislația muncii prevăzut la alin. (3), denumit în continuare consultant extern, poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.
(5) Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.
(6) Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
(7) Data deschiderii procedurii de conciliere nu poate depăși 5 zile lucrătoare de la data comunicării invitației prevăzute la alin. (6). Termenul de contestare a conflictelor de muncă se suspendă pe durata concilierii.
(8) În cazul în care, ca urmare a dezbaterilor, se ajunge la o soluție, consultantul extern va redacta un acord care va conține înțelegerea părților și modalitatea de stingere a conflictului. Acordul va fi semnat de către părți și de către consultantul extern și va produce efecte de la data semnării sau de la data expres prevăzută în acesta.
(9) Procedura concilierii se închide prin întocmirea unui proces-verbal semnat de către părți și de către consultantul extern, în următoarele situații:
a) prin încheierea unei înțelegeri între părți în urma soluționării conflictului;
b) prin constatarea de către consultantul extern a eșuării concilierii;
c) prin neprezentarea uneia dintre părți la data stabilită în invitația prevăzută la alin. (7).
(10) În cazul în care părțile au încheiat numai o înțelegere parțială, precum și în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. b) și c), orice parte se poate adresa instanței competente cu respectarea prevederilor art. 208 si 210 din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vederea soluționării în totalitate a conflictului individual de muncă.
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere contract de munca din partea angajatului Gabificus Gabificus Buna ziua,daca am plecat de la un angajator fara preaviz,pot sa recuperez salariul care mi se cuvine? (vezi toată discuția)
Spor de conditii vatamatoare Ramona Cojocaru Ramona Cojocaru Bună ziua! Lucrez intr-un Centru Cultural care are si compartimentul Biblioteca. Toti cei 7 salariati (dintre care si 2 bibliotecari), pana luna aceasta am ... (vezi toată discuția)
Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce ... Stefy790 Stefy790 Am lucrat la o firma de paza și nu mi-au dat nici un ban ce pot face? (vezi toată discuția)