Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului stabileste conditiile de eligibilitate pentru a beneficia de aceste facilitati.
Astfel, persoanele care in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului au obtinut venituri supuse impozitului (venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura) beneficiaza de o indemnizatie lunara pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
In situatia in care in cele 12 luni care reprezinta stagiu de cotizare, ati obtinut o perioada de timp venituri supuse impozitului in Romania si o perioada venituri intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, aceste perioade se vor cumula si se vor lua in considerare toate veniturile obtinute, astfel incat sa rezulte stagiul complet de cotizare de 12 luni, conform principiului totalizarii veniturilor.
Pe de alta parte, daca in aceste 12 luni ati obtinut concomitent venituri supuse impozitului atat in tara, cat si in strainatate, se vor lua in consideratie doar veniturile realizate in Romania, potrivit art. 3 alin. (5) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
Persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale numai in state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.