Buna ziua si doresc la toata lumea un an nou cat mai linistit si implinit.
In data de 06.ian.2010 am prima audiere intr-un proces pentru recuperare drepturii salariale, salarii compensatorii si acte neemise la incetarea CIM cu art.65 alin.1.
Firma la care am lucrat a concediat cu art.65 alin.1 in data de 30.dec.2009 opt angajatii iar astazi urmeaza a doua transa de concediere a altor angajatii in nr.tot de 8 angajati.Cand se va termina preavizul acestora urmeaza sa concedieze si restul angajatilor dupa care va inchide definitiv firma iar patronul va pleca in tara lui natala,Anglia.Firma,inainte de aceste concedierii avea un total de 33 de angajatii.
Va rog sa-mi spuneti daca se poate, in ce fel de concediere se incadreaza salariatii ce au fost disponibilizatii in dec si ian.Firma a facut concedierile in 2 transe considerand ca asa nu intra in concediere colectiva dar eu stiu ca se ia in calcul salariatii concediatii pe o perioada de 30 de zile.Din calculele mele,dupa un preaviz de 20 de zile lucratoare,firma urmeaza a fi inchisa la inceputul lunii Martie.La aceasta data,procesul meu sigur nu va fi incheiat si atunci eu ce voi face?La cine voi mai cere drepturile mele salariale daca patronul va pleca din tara?#-o
Ar trebui sa spun ceva despre toate acestea in data de 06 ian cand voi avea prima audiere in acest proces?Ce ma sfatuiti?
Este vorba despre o concediere colectiva ... art.68 alin.1 lit.a C.mun.
Nu aveti de unde sa va cereti drepturile salariale restante decat de la fostul angajator ...
art. 68 Codul Muncii :
" (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea intr-o perioada de 30 zile calendaristice , din unul sau mai multe motive ce nu tin de persoana salariatului, a unui numar de :"
"(2) La stabilirea numarului efectiv , potrivit alin . (1) , (...), cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri "
se poate contesta , individual decizia de concediere
Pana va pleca angajatorul din tara vor fi cateva audieri dar daca procesul nu va fi incheiat la acea data acesta va avea dreptul sa paraseasca tara?Nu exista nici o lege care sa-i interzica acest lucru atata timp cat se afla intr-un proces?