Articolul 44
(1)Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din condominii se poate hotari motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(2)In cazul prevazut la alin. (1) devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza numai cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu.
(3)Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari adoptata in unanimitate de catre proprietarii din condominiu.
(4)Imobilul, respectiv partea din condominiu care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.
(5)Prevederile prezentului articol nu se aplica partilor comune din condominiu pentru care nu poate inceta destinatia de folosinta comuna, intrucat poate afecta buna functionare a condominiului si pot fi lezate drepturile celorlalti proprietari.
(6)Inscrierea in cartea funciara ca unitate individuala distincta a partilor de folosinta comuna pentru care inceteaza aceasta destinatie, potrivit dispozitiilor legale, implica parcurgerea urmatoarelor etape:
a)emiterea hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari prin care se constata incetarea destinatiei de folosinta comuna;
b)receptia documentatiei cadastrale pentru recalcularea cotelor-parti indivize, in vederea scoaterii din partile de folosinta comuna;
c)incheierea actului in forma autentica prin care toti proprietarii din condominiu isi exprima acordul pentru incetarea destinatiei de folosinta comuna si pentru diminuarea corespunzatoare a cotelor-parti din proprietatea comuna.
ynocentta
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este obligatoriu sa existe acordul autentificat al tuturor proprietarilor care sa cedeze cota parte ce le revine din cota comuna condominiu si al asociatiei de proprietari exprimat prin hotararea adunarii generale
Buna ziua!Avind in vedere subiectul discuției,va rog daca doriti sa îmi spuneti daca un teren in proprietate comuna indiviza la bloc (proprietari ai terenului fiind proprietarii apartamentelor cu ordin prefect art 36 alin 2) legea 18/1991 ) poate face obiectul unei exproprieri pentru lucrări de interes public,mai precis terenul aferent blocului liber de constructii (nu cel de sub bloc) sau se poate proceda urmînd etapele descrise de latka ,adica etapele scoaterii unei parti a terenului aferent blocului din indiviziunea forțată(terenul fiind mare si nefiind necesar tot pentru a accesa blocul) si lăsarea in indiviziune fortata doar terenul de sub bloc si o parte din cel liber de constructii pentru a se putea avea acces la bloc si vinzind ulterior primariei partea de teren scoasa din proprietatea comuna in indiviziune fortata?Mulțumesc anticipat!