Buna ziua,
In legatura cu art. 612 din NCC, am urmatoarea speta. In anul 1989 a fost aprobata de Primarie construirea unei sere (pe o magazie) pe limita de proprietate cu vecinul. Pe acea latura constructia / etaj, avea structura din tevi metalice, panouri din cornier, inschise cu sticla (mata conform proiect).
Acum, dupa ce eu am cumparat acest imobil, am solicitat la Primarie renovarea/ repararea acestei sere, pe latura de vecinatate structura fiind din lemn cu inchidere de zidarie (fara ferestre).
Am solicitat autorizatie de construire, dar primaria imi solicita in baza art. 612 din NCC acordul de vecinatate, cu toate ca nu se modifica amplasamentul. In plus nu este vorba de o noua constructie, sau de schimbarea destinatiei, drept pentru care apreciez ca nu sunt incidente prevederile art. 27 din Legea nr. 50/1991 (autorizarea constructiilor).
Avand in vedere ca la data obtinerii autorizatiei initiala in 1989 era aplicabil vechiul cod civil, este legal ca acum primaria sa-mi solicite acordul de vecinatate, invocand art. 612 (distanta mai mica de 0,60 m fata de vecinatate)?
Va multumesc!
Inteleg punctul dvs de vedere ca atata vreme cat nu edificati o constructie noua nu ar trebui sa vi se ceara acordul vecinilor dar, din pacate, art 612 NCC nu limiteaza solicitarea acordului vecinilor numai in cazul edificarii unor constructii noi ci si in cazul efectuarii (facerii) oricaror lucrari, aici, probabil, incluzandu-se si lucrarile de renovari/reparari a unor constructii pentru care este necesare emiterea unei autorizatii.
"Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
1. Vorbim de un imobil deja construit la limita de proprietate in anul 1989, pe dispozitiile vechiului cod civil. Inteleg ca opinia dvs. este ca acum ar trebui sa obtinem acordul vecinului desi nu modificam amplasamentul (decat solutia de inchidere a laturei), insa:
- art 27 din legea nr. 50/ 1991 nu impune acest acord (deci se prevede altfel prin lege/ derogare). Art. 27 impune acord de vecinatate doar pentru edificarea de constructii noi sau schimbare de destinatie (ceeace nu este cazul);
- daca vecinul nu-si da acordul, ce facem demolam constructia aprobata initial si ne retragem cu 0,6 m?
2. In speta, pentru distanta de o,6 m este aplical vechiul sau noul cod civil?
Opinia mea nu este ca trebuie sa obtineti acordul vecinului desi nu modificati amplasamentul. Opinia mea este ca noul cod civil impune (ca lege generala) obtinerea acordului. Lucrarile pe care vreti sa le efectuati acum se obtinpe baza normelor aflate in vigoare, si aici ma refer la art 612 Ncc. Intr-adevar art 27 din L 50/1991 nu impune obtinerea acestui acord in cazul dvs. In continuare, obtinerea acordului este impusa de Ncc. Nu e ca si cum Legea 50/1991 va scuteste in mod expres de obtinarea acordului.
Daca vecinul nu isi da acordul nu efectuati lucrarile. Nu aveti de ce sa demolati constructia pentru ca acordul vecinului este cerut pentru construire sau pentru mentinerea constructiei, ci pentru efectuarea unor lucraari noi. Ce treaba are demolarea constructiei. Desi sunt de acord cu dvs incerc sa va dau un raspuns in conformitate cu prevederile legale. Nu duceti discutia in derizoriu.
Pentru distanta de 60 cm, in ceea ce priveste lucrarile pentru care cereti autorizarea sub imperiul noului cod civil, se aplica noul cod civil.