avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rectificare ACT VANZARE CUMPARARE Buna ziua! In urma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rectificare ACT VANZARE CUMPARARE Buna ziua! In urma incheierii ...

Rectificare ACT VANZARE CUMPARARE

Buna ziua! In urma incheierii unui contract de vanzare cumparare pentru un apartament situat in mun. Bucuresti, am constatat, la aproximativ 10 luni de cand am incheiat contractul IPOTECAR, ca sunt mentionate anumite CAMERE (grup sanitar, camera de biciclete) la parterul blocului care, in realitate, nu exista.

In urma discutiilor avute cu dezvoltatorul, acesta mi-a transmis ca al meu contract de vanzare cumparare a fost redactat (copy paste) de pe un alt CVC de la un alt imobil, amplasat langa blocul meu, imobil care dispune de respectivele camere anterior mentionate.

CVC este cu garantie ipotecara. In urma discutiile, si cu notarul, si cu dezvoltatorul:
Notarul m-a indrumat sa ma adresez dezvoltatorului, iar dezvoltatorul mi-a transmis ca ma vor contacta avocatii pe email, ca raspuns la solicitarea mea transmisa tot pe email.

Ca si solutie de rezolvare, dezvoltatorul mi-a specificat ca fie renunt la apartament (acest lucru nu il doresc si sincer, nu stiu daca exista LEGAL o asemenea optiune), ori vom face la notar, ulterior raspunsului primit de la societatea de avocatura o RECTIFICARE a contractului.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Ce presupune aceasta rectificare? Din ce am inteles, in autorizatia de constructie/cadastru nu sunt trecute aceste camere (de accea tind sa cred ca este o greseala de redactare).
2. Este posibila si legala o asemenea rectificare? Si daca da, banca se poate opune acestei rectificari, legal?
3. Care ar fi termenul maxim pentru solutionarea acestei probleme (daca exista un asemenea termen)?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AlexL94 , utilizator 17:10, 4 Februarie 2021
1. Acesta rectificare presupune depunerea la notarul public care a incheiat contractul a tuturor exemplarelor din contract pe care le-ati primit, a unor documente din care sa rezulte ca descrierea imobilului este gresita, a unei cereri de rectificare semnata de toate partile din contract precum si plata unui onorariu (daca eroarea nu este imputabila notarului).Daca doriti sa rectificati si contractul de ipoteca, se aplica acelasi necesar si pentru acesta - deci cererea de rectificare va trebui facuta si de reprezentantul bancii.
2. Este posibila si legala - banca poate sa ramana in pasivitate, caz in care incheierea de rectificare nu se va emite, dar acest lucru ar fi in defavoarea bancii, care doreste ca imobilul ipotecat sa fie descris corect si complet (inclusiv descrierea accesoriilor imobilului - parti de folosinta comuna, ca sa nu aiba probleme in caz de executare silita). Procedura este normata de art 218 din Regulamentul de aplicare a LEgii 36/1995 pe care il puteti consulta aici: [ link extern ]
3. Nu exista un termen maxim. Termenul de solutionare este stabilit de notarul public la inregistrarea cererii de rectificare in functie de specificul rectificarii solicitate ( daca se prezinta toate documentele si cererea este semnata de toate partile, astfe incat nu este nevoie de citarea lor, cel mai probabil, in functie de gradul de incarcare a biroului notarial cererea se va solutiona mult mai rapid).


Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru lamuriri!
Domnule MihailZC, exista vreo situatie in care banca, daca eu incep aceste demersuri, sa spuna ca ar dori constatarea actului ca fiind NUL? In consecinta, eu sa pierd apartamentul din cauza acestei greseli de redactare? Sau nu acesta ar fi scopul bancii?
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
Nu, este exclus. De altfel, banca nici nu ar avea calitatea necesara ca sa ceara anularea actului. Chiar daca ar avea-o, si-ar taia craca de sub picioare. Daca s-ar anula actul si proprietatea imobilului s-ar intoarce la vechiul proprietar (presupunem) banca nu ar mai putea sa va execute pe dvs ca sa isi recupereze creditul acordat, deci nu ar avea de ce sa faca asta oricum. Banca are tot interesul ca actul prin care ati cumparat sa ramana in picioare, astfel incat, in caz de nevoie, sa va poata executa. Deci, cu atat mai mult, banca va fi interesata ca descrierea imobilului sa fie corecta si in concordanta cu realitatea, atat in contractul de vanzare cat si in contractul de ipoteca.
Va multumesc inca odata pentru sprijin! Un om deosebit!
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare act vanzare-cumparare (avc) Rilasarr5 Rilasarr5 Prezentare pe scurt a situatiei: in 2005 am cumparat o casa prin credit bancar. Toate actele necesare efectuarii tranzactiei s-au aflat la banca si propietar, ... (vezi toată discuția)
Problema cadastru si intabulare Sleipnir23 Sleipnir23 Buna seara, Am gasit un apartament cu doua camere la 39000 de euro pe care vreau sa-l achizitionez prin programul prima casa IV. Dispun de un avans de 12000 ... (vezi toată discuția)
Ipoteca in favoarea bancii SaraK SaraK Buna, In Preambulul unui contract de rezervare, am urmatorul paragraf: [i]Intrucat asupra Imobilului este constituită o ipotecă imobiliară în favoarea ... (vezi toată discuția)