avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Problema cadastru si intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Problema cadastru si intabulare

Buna seara,

Am gasit un apartament cu doua camere la 39000 de euro pe care vreau sa-l achizitionez prin programul prima casa IV. Dispun de un avans de 12000 de euro, iar restul de 27000 de euro vreau sa-i obtin prin credit la BRD. Apartamentul pe care vreau sa-l cumpar are o problema si anume:
Proprietarul de la care vreau sa cumpar apartamentul este al 2-lea proprietar de cand s-a construit blocul in 1986. In documentul initial care a fost intocmit in 1986, apare o boxa anexata apartamentului. In 1995, cand s-a vandut apartamentul catre proprietarul de la care vreau sa cumpar apartamentul, in actul de vanzare-cumparare este specificat ca se vinde apartamentul de 2 camere+dependinte, dar boxa respectiva nu a fost intabulata, iar in cadastru apare boxa respectiva. Acum cei de la BRD nu vor sa trimita dosarul mai departe in centrala, pana nu se lamureste aceasta situatie. Mi-au comunicat ca din punctul lor de vedere, exista doua solutii:
1. sa se refaca schita cadastrala si sa se intabuleze apartamentul fara sa apara acea boxa;
2. sa se faca un act aditional la contractul de vanzare-cumparare din 1995, prin care sa se treaca si acea boxa explicit, iar apoi sa se intabuleze boxa respectiva
Referitor la punctul 2, acest lucru este practic imposibil, deoarece din spusele proprietarul de la care vreau sa cumpar, primii proprietari sunt plecati definitiv in Canada. Imi puteti spune daca exista vreo alta solutie legala, mai rapida prin care sa se solutioneze aceasta problema? Am inteles ca refacerea cadastrului dureaza o luna de zile sau doua saptamani in regim de urgenta. Astept raspuns. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Sleipnir23 , utilizator 17:08, 19 Februarie 2013
Anterior demararii oricarui demers interesati-va concret la asociatia de proprietari care este statutul boxelor
Agentul mi-a spus ca exista o varianta pe care notarul meu nu vrea sa o accepte. Cica, s-ar putea sa se faca un act aditional la contractul de vanzare-cumparare din 1995, fara prezenta proprietarului care e plecat in Canada si anume: se da un anunt in ziar prin care se cheama proprietarul din Canada si daca acesta nu se prezinta se trece boxa pe numele proprietarul actual. Se poate face asa ceva?
Fara a cunoaste statutul boxei ,este hazardat a emite opinie
Norma in vigoare nu permite instrainarea prin vanzare a spatiilor parte comuna dupa cum de regula sunt boxele
De acea este imperios necesar a se analiza cu responsabilitate statutul boxei
Daca din constructie imobilul este prevazut cu spatii special amenajate si identificate drept boxe care sa fie precizate inclusiv in cartea tehnica a imobilului,care sunt in numar similar apartamentelor ,pe cale de consecinta fiecare apartament detine spatiu de locuit+anexa boxa,aspecte care trebuiesc obligatoriu precizate in documentele de proprietate
Aveti posibilitatea sa verificati statutul boxei si la administratia fiscala responsabila solicitand detalii ale naturii impozitului locuinta,anexe,etc
Boxa respectiva a fost vanduta primului proprietar si apare separat in acte. Ea a fost predata cu proces verbal de predare-primire. Ni s-a spus ca se poate face o rectificare la notarul care a gresit CVC-ul in 1995 si pe baza acelei rectificari sa se intabuleze boxa pe numele actualului proprietar, iar intabularea va dura 3 zile lucratoare. Din pacate CVC din 1995 s-a facut la un notariat de stat, iar acel notar a murit. Se poate face aceasta rectificare la alt notar?
Da, se poate face astfel:
- la orice birou notarial in conditiile in care arhiva respectivului notar care a autentificat contractul de vanzare-cumparare nu a fost preluata de un alt notar si se afla la Camera Notarilor Publici.
- in cazul in care arhiva notariala a fost preluata de un alt notar, rectificarea o puteti face la acel notar. Puteti afla acest lucru de la Camera Notarilor Publici, gasiti un telefon de contact pe internet.
....Dar, cu privire la boxa, rectificarea se poate face doar in conditiile in care primul proprietar a dobandit apartamentul si boxa in baza aceluiasi contract de vanzare-cumparare sau un act aditional la contract. Deoarece se prezuma ca, daca nu ar fi vandut si boxa ar fi trebuit sa faca un act de dezmembrare.
... Daca a dobandit boxa printr-un alt act de vanzare-cumparare nu exista obiect pentru rectificare deoarece acel contract nu a stat la baza contractului de VC din 1995.
:luck:

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament si boxa chitupetre chitupetre buna seara va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat am negociat cumpararea unui apartament ,unde vanzatorul ofera apartamentul si o boxa aflata la subsolul ... (vezi toată discuția)
Vanzare boxa (de la bloc) fara dezmembrare amadeus79 amadeus79 Avem urmatoarea situatie delicata: un bloc unde fiecare apartament are boxa la subsol, cu detalii in Cartea Funciara a apartamentului. In 1998 pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa vand o parte din proprietate? danadumi danadumi buna ziua. detin in proprietate un apartament de 2 camere+boxa la subsol. vreau sa vand doar boxa. as dori sa stiu daca se poate si cum anume. multumesc. (vezi toată discuția)