Salut. Am si eu mai multe nelamuriri legate de problema neacordarii pensiei pentru mama mea. Am tot citit si am ajuns la concluzia ca mama mea are drepul la pensie de mult, numai ca "romanii" nu vor sa ne respecte dreptul ca de obicei si ne iau de prosti pe toti. Mentionez ca mama a fost casnica aproape toata viata, dar a crescut 6 copii si eu sti ca asta ar trebui sa ai scada varsta de pensionare cu doi ani. Si ar mai fi ceva...tatal meu a murit de tuberculoza in 2004 si pe site-ul cnpas.ro reiese ca sotul supravietuitor ar trebui sa beneficieze automat de pensie de urmas! Explicatia pe care am primit-o de la angajatii cnpas in legatura cu neacordarea dreptului la pensie de sot supravietor a fost , ca, citez: a beneficiat de o pensie de urmas pe o perioada de 6 lunii dupa moartea tatalui meu si asta o incurca mult" Acuma judecati si voi ce ar trebui sa inteleg eu de aici, ca eu am ramas cu gura cascata si am renuntat sa mai cer si alte explicatii. As dori un raspuns profesionist daca se poate si v-as fi foarte recunoscator. Va multumesc anticipat.
Sincera sa fiu, nici eu nu stiu ce ar trebui sa inteleg din mesajul dvs. Doriti "un raspuns profesionist" dar nu ne dati date minime pentru a primi macar raspunsuri, indiferent cum ar fi acelea.
Reveniti cu:
-data nasterii mamei dvs.;
-stagiul de cotizare realizat ani / luni (ati scris ca a fost "casnica aproape toata viata", desi a si lucrat).
In privinta pensiei de urmas, mama dvs. avea dreptul la aceasta daca nu realiza venituri lunare din activitati profesionale mai mari de de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Art. 68 - (2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie urmas
LumyC
Hristos a inviat!
Am si eu urmatoarea intrebare: tatal meu a decedat, si vreau sa stiu daca mama ( nu a avut servici niciodata ) poate beneficia de pensia ... (vezi toată discuția)