avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de urmas

Buna seara,

As dori sa stiu daca exista vreo exceptie la legea privind pensia de urmas care se acorda sotului supravietuitor, in sensul unei perioade de casatorie mai mici de 10 ani, in afara de ce stiu deja adica decesul intr-un accident de munca, tuberculoza etc.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:02, 5 Februarie 2010
Situatiile la care va referiti sunt reglementate prin art. 67, art. 68 si art. 69 din Legea nr. 19/2000, pe care le postez mai jos. Mesajul dvs. este usor neclar, poate reveniti cu precizari dupa ce cititi cele trei articole.

Art. 67 - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 68 - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Art. 69 - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi la art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Multumesc pentru raspuns.
Revin cu urmatoarele detalii: este cazul mamei mele care este recasatorita de curand cu un barbat care are probleme de sanatate. Ea nu are nici un venit iar sotul este pensionar si ar vrea sa stie daca poate beneficia de pensie de urmas, pentru ca nu cred ca vor mai convietui inca 10 ani impreuna. Multumesc.
Mama dvs. va avea dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei daca decesul sotului sustinator se va produce ca urmare a tuberculozei, despre accident de munca sau boala profesionala nu mai poate fi vorba.

In rest, se vor aplica dispozitiile art. 69 din Legea nr. 19/2000, respectiv va primi aceasta pensie doar pe o perioada de 6 luni de la data decesului.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas eremia eremia sotul are pensie iar sotia nu.in caz de deces sotia are dreptul la pensie de urmas?ea neavand niciun venit.si pe ce perioada?multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Elena220563 Elena220563 As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Ajutor urmas anemary29 anemary29 tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)