Situatiile la care va referiti sunt reglementate prin art. 67, art. 68 si art. 69 din Legea nr. 19/2000, pe care le postez mai jos. Mesajul dvs. este usor neclar, poate reveniti cu precizari dupa ce cititi cele trei articole.
Art. 67 - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 68 - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Art. 69 - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi la art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Multumesc pentru raspuns.
Revin cu urmatoarele detalii: este cazul mamei mele care este recasatorita de curand cu un barbat care are probleme de sanatate. Ea nu are nici un venit iar sotul este pensionar si ar vrea sa stie daca poate beneficia de pensie de urmas, pentru ca nu cred ca vor mai convietui inca 10 ani impreuna. Multumesc.
Mama dvs. va avea dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta si de durata casatoriei daca decesul sotului sustinator se va produce ca urmare a tuberculozei, despre accident de munca sau boala profesionala nu mai poate fi vorba.
In rest, se vor aplica dispozitiile art. 69 din Legea nr. 19/2000, respectiv va primi aceasta pensie doar pe o perioada de 6 luni de la data decesului.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea