avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... salariu mediu pentru nasterea unui copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

salariu mediu pentru nasterea unui copil

buna ziua.sunt mama unui beblus de 6 saptamani.din luna februarie 2009 pana in octombrie 2009 am beneficiat de somaj,apoi de concediu medical pana in decembrie iar din ianuarie de indemnizatie pentru cresterea copilului.eu am dreptul sa cer un salariu mediu pe economie pentru nastere???si cui trebuie sa ma adresez?daca nu am dreptul sotul meu este angajat al unui srl cu mai mult de 21 de angajati.el poate cere acest drept? in ce conditii?
multumesc,astept cu interes raspunsul
Cel mai recent răspuns: C.Geta , utilizator 19:49, 2 Ianuarie 2010
1. Cand ati intrat in CCC erati somer (nu salariat) si deci nu puteti solicita un drept care se acorda salariatilor.
2. Sotul dvs. poate cere acest drept in baza CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
3. Acest ajutor se acorda indiferent de numarul de salariati ai angajatorului.
exista o cerere tip?poate refuza patronul sa fie platit acest drept?poate invoca anumite motive?
1. Nu e o cerere tip. Face o cerere de mana prin care solicita un salariu mediu pe unitate conform art.51, lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010.
2. La cerere anexeaza o copie dupa certificatul de nastere a copilului si o copie dupa carnetul de somer al dvs.
3. Angajatorul poate invoca motive sa nu plateasca dar invoca degeaba.
4. Daca nu plateste faceti o sesizare la ITM. In acelasi timp puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
multumesc mult de tot!un an nou cat mai linistit si plin de sanatate si liniste sufleteasca!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de nastere - invatamant - 2010 Adela_Potop Adela_Potop Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Se mai primeste ajutorul de nastere anul acesta? In conditiile in care au fost anulate toate ajutoarele prin legea ... (vezi toată discuția)
Prima pentru nasterea copilului liveomars liveomars Buna ziua, Am inteles ca angajatorul ar trebui sa dea prima de nastere,dar in situatia cand mama a fost in somaj,apoi i s-a suspendat somajul pe perioada ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe economie acordat in caz de nastere conform contract munca colectiv ane.mary ane.mary Buna ziua, Eu sunt in concediu crestere copil si urmeaza sa nasc al doilea copil. Stiu ca contractul meu de munca cat timp sunt in CIC este suspendat. In ... (vezi toată discuția)