avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acte pentru recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acte pentru recalculare pensie

Va rog sa ma lamuriti de ce la recalculare a pensiei, pentru perioada de activitate dupa iesirea la pensie, trebuie sa depui adeverinta de venituri si cartea de munca completata la zi, in conditiile in care angajatorul depune in fiecare an fisa fiscala cu veniturile realizate si impozitele platite, care cred eu ca este mai clara pentru calculul punctului de pensie. Intreb aceasta in legatura cu sporurile fixe care intra in calcul si cu venituri realizate din ore suplimentare, ore de noapte, prime, venituri care nu apar in cartea de munca, dar reprezinta o parte a activitatii salariatului pentru care s-au platit impozitele. La calculul CAS nu intra si aceste venituri ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:36, 3 Ianuarie 2010
1. Daca ati lucrat dupa pensionare, pentru recalcularea pensiei trebuie sa duceti decizia de incetare a contractului individual de munca si carnetul de munca completat la zi si vizat de ITM.
2. Prin declaratiile lunare pe care le transmite angajatorul la Casa de Pensii sunt transmise veniturile dvs. lunare (inclusiv sporurile de orice fel, primele si alte venituri) asupra carora s-a calculat, retinut si virat contributia pentru pensie.
3. Eu zic sa nu va faceti probleme ca nu e cazul.
4. Fisele fiscale nu au nici o legatura cu pensia. Ele se depun la Fisc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Dispozitiile legale aplicabile in cazul recalcularii drepturilor de pensie in urma realizarii unor stagii dupa pensionare sunt cele ale art. 95 din Legea nr. 19/2000.

Art. 95. - (2) Cererea de recalculare a pensiei urmează aceleaşi reguli procedurale privind soluţionarea şi contestarea, prevăzute pentru cererea de pensionare.

Or, potrivit art. 82, alin. (2) din acelasi act normativ, "Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.

Daca veti corobora cele doua prevederi veti vedea ca trebuie, impreuna cu cererea de recalculare, sa depuneti orice documente care fac dovada realizarii stagiilor.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare dumitru gorgonetu dumitru gorgonetu Buna ziua, conditiile mele de pensionare sunt: -Data nasterii 21 Ianuarie 1949 -Luna si anul pensionarii: Septembrie 2014 -Varsta standard de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare cocos44 cocos44 [b]Buna ziua![/b] Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta. O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc ... (vezi toată discuția)
Pensionare dana canaziru dana canaziru o persoana a lucrat in politie si s-a pensionat la 55 ani, apoi a lucrat la o soc de asigurari inca 10 ani. de la asigurari i s-a incetat contractul pt limita ... (vezi toată discuția)