avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Locuiesc in Tulcea,și sunt angajată la o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Locuiesc in Tulcea,și sunt angajată la o firmă ...

Bună ziua! Locuiesc in Tulcea,și sunt angajată la o firmă cu punct de lucru în Constanța,ca agent de vânzări pe zona de acoperire a orașului Tulcea, unde mi-am desfășurat activitatea până în prezent. La momentul angajării (februarie 2020) am semnat un C.I.M în două exemplare cu un salariu de bază lunar brut de 4332. Acum,firma îmi trimite să semnez un act adițional conform legii 53/2003 art 17(4) de mărire a salariului de la 2230 Ron la 2310 ron. Menționez că am cerut la ITM un extras din REVISAL, și am descoperit că m au înregistrat cu un contract cu același Nr. de înregistrare,dar cu salariul de bază de 2230 Ron. Eu am refuzat să semnez acel act adițional, și de aici au început presiunile și hărțuirea, fortandu-mă să-mi dau demisia, interzicandu-mi să-mi mai desfășor activitatea pe zona orașului Tulcea, mi-au luat obiectele muncii precum chitantier, autoturism, mi-au schimbat parola programului de operare din tabletă,și m-au înștiințat verbal și scris că începând cu data de 02.02.2021 mă voi prezenta zilnic la punctul de lucru din Constanța,de la 8:30 până la 17:30 (să fac naveta cu autobuzul sau trenul) unde îmi voi desfășura activitatea ,, stând într-un birou să mă uit cu ochii pe pereți''in condițiile în care eu am fost angajată că agent, strict pe zona orașului Tulcea. Din data de 02.02 2020 până pe 11.02 2020 sunt in concediu medical. Întrebare: 1) îmi pot desface contractul de muncă neprezentandu-mă la Constanța? 2) Ce ar trebui să fac în temei legal, mai departe, în condițiile date? Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Amira76 , utilizator 17:10, 11 Februarie 2021
1. Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.

2. Dispozitiile verbale sunt greu de combatut si probat ...in speta, ar trebui emisa o decizie de delegatie care poate fi contestata.
Dispozițiile mi-au fost transmise prin email la data de 01.02.2020, cu o zi înainte de a intra in concediu medical. Întrebarea era de fapt, dacă după terminarea concediului medical (12.02.2020),trebuie (legal) sa- mi desfășor activitatea la Constanța, și ce presupune neprezentarea mea? Vă mulțumesc,anticipat!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.


2. Va redau mai jos cateva aspecte legate de refuzul delegarii :
Un angajat poate avea motive temeinice pentru a refuza ordinul de delegare sau detaşare, chiar dacă el a fost legal ordonat. Angajatul ar putea invoca, de exemplu, fie starea precară a sănătăţii sale, care s-ar înrăutăţi într-o altă localitate din cauza climei deosebite, fie faptul de a se afla în cursul unui trata­ment medical în localitatea unde prestează munca.

În mod firesc, unitatea nu trebuie să aplice măsura desfacerii contractului de muncă fără să-şi formeze ea însăşi convingerea asupra faptului dacă refuzul angajatului de a executa ordinul de delegare sau detaşare este justificat sau nu.

Într-un caz de refuz al delegării, Tribunalul Suprem a decis că instanţa de trimi­tere este obligată să ordone probele necesare pentru a se stabili dacă, într-adevăr „intimatul este bolnav şi, în caz afirmativ, dacă boala de care suferă îl împiedică să presteze munca la întreprinderea unde fusese detaşat, în condiţiile art. 15 din Codul muncii, care este un text de aplicare generală, adică fără a i se periclita grav sănătatea, precum şi dacă la această întreprindere nu era totuşi posibil să presteze munca ziua, în cazul în care nu putea să lucreze în schimb de noapte.
Dacă se va stabili că refuzul angajatului a fost nejustificat, măsura desfacerii contrac­tului de muncă va fi menţinută ca legală“ (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1365/1965, în Culegere de decizii 1965, p. 168—169).

Un motiv justificat de a refuza delegarea sau detaşarea, mai ales cînd ar fi de lungă durată, l-ar putea constitui împrejurarea că angajatul urmează învăţămîntul seral, mediu sau superior. În acest sens, a se vedea: M. Constantinescu şi St. Ciobotaru, Delegarea şi detaşarea angajaţilor, în „Justiţia nouă“ nr. 7/1965, p. 84; V. I. Câmpianu şi G. N. Vasu, încheierea, modificarea şi încetarea contractului de muncă, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1965, p. 91—92.

Potrivit unei păreri deja exprimate, dacă motive temeinice de natură a-l îndreptăţi pe angajat să refuze plecarea în deplasare ar exista încă din momentul încheierii contractului de muncă, presupunînd că aceste motive ar ţine de o stare de durată a angajatului (vîrsta, infirmitate, boală, sarcini familiale deosebite sau alte asemenea împrejurări), se va putea prevedea chiar prin contract că angajatul nu va putea fi trimis în delegare sau detaşare, cu condiţia ca o atare clauză să fie compatibilă cu interesele unităţii (a se vedea L. Miller, S. Ghimpu, Delegarea, detaşarea şi transferarea angajaţilor, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1966, p. 712).

Sursa : [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Firma va obliga la aceasta detasare in speranta ca o sa va dati demisia, caz in care nu puteti beneficia nici macar de ajutor de somaj. Daca nu mergeti, vor incerca sa va concedieze pe motive disciplinare (nu sunt sigur, dar e posibil sa nu primiti indemnizatie de somaj nici in acest caz).

Pe de alta parte faptul ca v-au dat un contract cu un salariu si au inregistrat la ITM un contract cu alt salariu mie imi suna a fals in acte si evaziune fiscala. Presupun ca pot fi reclamati la ITM si la ANAF, daca aveti dovezi (presupun ca aveti un exemplar din contractul de munca - daca e stampilat de ITM se mai adauga si coruptie la povestea de mai sus).
Nu sunt specialist, dar poate dezvolta altcineva tema.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepand cu 01.01.2011, prin OUG 123/2010 s-a abrogat Legea nr.130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca si nu mai subzista obligatia angajatorilor de a depune la sediul inspectoratelor teritoriale de munca, actele privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de munca. Acestea se transmit in format electronic prin intermediul aplicatiei REVISAL .... prin urmare , unde este coruptia??

Alte discuții în legătură

Delegarea in strainatate- obligatorie sau nu pentru angajat? nimeni1 nimeni1 Buna ziua, Este obligatorie pentru angajat deplasarea in strainatate in interes de serviciu atunci cand firma o cere? In ce conditii angajatul poate refuza ... (vezi toată discuția)
Pot sa refuz o delegare daca sufar de o boala rara? Cristi_1970 Cristi_1970 Buna ziua. Pot sa refuz o delegare daca sufar de o boala farte rara si foarte grava a ficatului?.Momentan sunt sub tratament dar solutia finala este ... (vezi toată discuția)
Delegare unui salariat care beneficiaza de stimulent de insertie Adina Todor Adina Todor Buna! Poate fi delegata la un alt punct de lucru al societatii, in alt judet, o persoana care beneficiaza de stimulent de insertie? Daca refuza delegarea, este ... (vezi toată discuția)