avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Regulament de Urbanism versus Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Regulament de Urbanism versus Cod civil

Buna seara
Am in proprietate un teren intravilan din 2001. A scos certificat de urbanism dar conform acestuia nu pot construit deoarece terenul nu se incadreaza in Regulamentul de urbanism al comunei. Regulamentul respectiv are prevederi mai drastice decat Codul Civil adica latimea la strada ar trebuie sa fie 12 m in loc de 10,5 existenti si amplasarea constructiei sa se faca la cel putin 3 metri de limita proprietatilor alaturate, terenul avand 12 metri imi raman numai 6 pentru constructie exact pe mijlocul lui. Intrebare: Poate un Regulament de Urbanism local sa exceada cerintele din Codul Civil ? Ce pot face in aceste caz ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: romeo bratu , utilizator 14:36, 23 Februarie 2021
Da, este posibil ca regulamentul de urbanism sa aduca restrictii suplimentare fata de limitele impuse de codul civil, fapt prevazut chiar de codul civil:
Art. 612: Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Ok, asta sa zicem ca nu este asa de important. Latimea la strada practic impiedica construirea. Exista vreo posibilitate de contestare, de derogare ?
Ca sa aflati asta adresati-va Compartimenului Urbanism din cadrul Primariei.
M am adresat si raspunsul a fost ca desi am primit certificat de urbanism conform a ceea ce scrie in el, practic nu pot construi. Mi s a sugerat sa merg sa discut cu primarul. Atunci de ce mi s-a mai eliberat ? Ce sa imi faca primarul ?
Bun, intreb altfel. Exista vreo cale legala prin care sa primesc derogare ? O contestatie a respectivului regulament in instanta ?

Alte discuții în legătură

Teren neconstruibil dpdv al deschiderii la strada (conform cert. urbanism) webknight webknight Buna ziua, conform Cert. Urbanism pentru construire primit de la Primaria Constanta, terenul meu este neconstruibil dpdv al deschiderii la strada(Conform ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! doresc sa legalizez un garaj construit din placi osb ... bronfulici bronfulici Buna ziua! Doresc sa legalizez un garaj construit din placi osb , fara fundatie. Raspunsul primariei este \"legalizare garaj nu se avizeaza favorabil deoare ... (vezi toată discuția)
Aprobare vecini mihaela1007 mihaela1007 buna ziua. ma intereseaza daca am nevoie de aprobarea vecinilor pentru lucrari de extindere pe inaltime (inca un etaj) a unei cladiri construite pe hotarul cu ... (vezi toată discuția)