avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire minor din tara

Buna ziua ! am o intrebare . suntem 3 frati ,unul e major ,toti 3 incredintati tatalui . unul dintre ei vrea sa plece in vacanta cu un prieten .fratele care e major poate incredinta minorul unui tutore sa poate pleca in vacanta ? mentionez ca cel care vrea sa plece are aproape 17 ani . ce hartii trebuie pentru aceasta vacanta in strainatate ?
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 00:37, 3 Ianuarie 2010
Pai daca cei doi frati care sunt minori sunt incredintati tatalui , fratele major pe ce baza credeti ca poate incredinta la randul lui un alt frate minor ?

Tutorele este o persoana fizica numita prin decizia autoritatii tutelare pentru a indeplini, sub supravegherea, controlul si indrumarea acesteia, sarcinile tutelei cu privire la o persoana pusa sub interdictie. Poate fi numit tutore orice persoana majora.

Ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 248/20.07.2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 682/29.07.2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate incepand cu data de 29 ianuarie 2006, data intrarii in vigoare, cetatenii romani cu varsta sub 18 ani nu mai pot calatori in strainatate neinsotiti.

Pentru a calatori este necesar sa fie insotiti obligatoriu de una din urmatoarele persoane:
1. unul din parinti aflat in posesia declaratiei celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
2. un adult aflat in posesia cazierului judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti ( in acest caz parintele caruia i-a fost incredintat minorul ) din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.

Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
Costinel Burca, Contabil
Fratele major nu are nicio putere sa intervina cu decizii.Fratele minor are nevoie de acordul tatalui la notar pt vacanta si pasaport sau carte de identitate pt tarile UE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deplasare minor in strainatate MaryMiha MaryMiha Buna ziua. Am si eu o intrebare. Vreau sa iau fetita in vacanta de vara sa merg in concediu la mare in Spania dar tatal nu este de acord si nu vrea sa mi dea ... (vezi toată discuția)
Lamurire blondutza-mada blondutza-mada Sunt o fata de 16 ani , locuiesc cu mama, mama e divortata, iar tata este plecat America. Prin divortul parintilor mei am ramas incredintata mamei. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Minor de 14 ani pleaca neinsotit in ue omisomis omisomis Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o ... (vezi toată discuția)