avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Amenda contraventionala la administratia financiara?
Discuție deschisă în Executare silită

Amenda contraventionala la administratia financiara?

Buna ziua,
Am primit o amenda RATB pe care am neglijat sa o platesc in 15 zile de la sosirea in posta (de fapt a semnat maica-mea pentru ea, si n-am stiut termenul)... am fost azi la un chiosc RATB dar mi s-a spus ca a trecut termenul de 15 zile si a fost trimita la administratia financiara (ANAF presupun?)
Intrebarea este, daca se plateste amenda la ANAF, daca se plateste doar unde am domiciliul sau se poate plati orice administratie (sunt in Bucuresti dar am domiciliul in Alba) si care este cursul corect pentru incetarea operatiunii (presupun ca intra in executare silita...?)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sofia1975 , utilizator 09:31, 4 Ianuarie 2010
Georgeyan a scris:
dar imi mentin ideea, o cunostiinta de a mea a luat la fel amenda ratb a platit-o la un an diferenta, si stiu ca a fost nevoita sa plateasca la directia impozite si taxe si penalitati, acum cu amenzile ratb posibil sa ma insel.

Cu amenzile contraventionale, in general, va inselati. :)
Art. 119, alin. (2) O.G. nr. 92/2003: "Nu se datoreaza majorari de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel (...)". Prevederea citata de mine o veti gasi in orice forma a Codului de procedura fiscala precum si in actele normative mai vechi care au reglementat executarea creantelor bugetare (O.G. nr. 11/1996, O.G. nr. 61/2002).

Amenzile nu sunt impozite sau taxe, sunt sanctiuni contraventionale. Vedeti, in acest sens, prevederile art. 5 si urm. din O.G. nr. 2/2001. Cunostinta dvs. a achitat nu o amenda contraventionala, ci un impozit sau o taxa.

De altfel, din data de 01.01.2006 impozitele si taxele nu mai sunt purtatoare de penalitati sau de dobanzi, ci de majorari de intarziere, conform Legii nr. 210/2005 care a modificat Codul de procedura fiscala.

Dar chiar si asa ar fi culmea,, sa se ajunga la o executare silita pe baza faptului ca nu si-a achitat omul amenda ratb.,,
Nu am auzit nici un caz pana in prezent B-)

Eu am si auzit, am si vazut si nu este vorba despre "cazuri", ci este vorba despre obligatia organului fiscal de a colecta creantele bugetare.
Iar amenzile contraventionale sunt creante bugetare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca va uitati atent in procesul-verbal de constatare a contraventiei, veti gasi numarul contului in care trebuie sa achitati amenda.

In situatia in care nu exista (se mai intampla), pe site-ul RATB (www.ratb.ro) gasiti informatiile necesare care va pot ajuta sa aflati contul in care trebuie/a platita amenda.

Procesul-verbal va fi comunicat Directiei de taxe si impozite de la domiciliul contravenientului iar cand veti cumpara/vinde un autoturism sau imobil, de exemplu, pana cand nu veti achita si aceasta datorie, nu veti putea efectua demersurile necesare pe care le doriti (certificat fiscal, inregistrare, radiere masina etc.).

Banuiesc ca amenda despre care sunteti atat de "speriat" este de 100 ron...:):):)... este numai o banuiala insa....;)
amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice se fac venit la bugetul local...!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie amenzi circulatie tvt tvt Am primit de la Directia de impozite si taxe locale a primariei ,( fara a semna de primire ) o somatie prin care fiul meu era instiintat ca figureaza ... (vezi toată discuția)
Amenda minor cu somatie si titlu executoriu.. AndreiCris AndreiCris Buna ziua, Un minor a primit o amenda(pt trecere prin loc nepermis) in valoare de 39 lei in anul 2007. I-a fost intocmit proces verbal pe care l-a ... (vezi toată discuția)