Georgeyan a scris:
dar imi mentin ideea, o cunostiinta de a mea a luat la fel amenda ratb a platit-o la un an diferenta, si stiu ca a fost nevoita sa plateasca la directia impozite si taxe si penalitati, acum cu amenzile ratb posibil sa ma insel.
Cu amenzile contraventionale, in general, va inselati. :)
Art. 119, alin. (2) O.G. nr. 92/2003: "
Nu se datoreaza majorari de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel (...)". Prevederea citata de mine o veti gasi in orice forma a Codului de procedura fiscala precum si in actele normative mai vechi care au reglementat executarea creantelor bugetare (O.G. nr. 11/1996, O.G. nr. 61/2002).
Amenzile nu sunt impozite sau taxe, sunt sanctiuni contraventionale. Vedeti, in acest sens, prevederile art. 5 si urm. din O.G. nr. 2/2001. Cunostinta dvs. a achitat nu o amenda contraventionala, ci un impozit sau o taxa.
De altfel, din data de 01.01.2006 impozitele si taxele nu mai sunt purtatoare de penalitati sau de dobanzi, ci de majorari de intarziere, conform Legii nr. 210/2005 care a modificat Codul de procedura fiscala.
Dar chiar si asa ar fi culmea,, sa se ajunga la o executare silita pe baza faptului ca nu si-a achitat omul amenda ratb.,,
Nu am auzit nici un caz pana in prezent B-)
Eu am si auzit, am si vazut si nu este vorba despre "cazuri", ci este vorba despre obligatia organului fiscal de a colecta creantele bugetare.
Iar amenzile contraventionale sunt creante bugetare.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea