avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesionare/ vanzare actiuni SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesionare/ vanzare actiuni SRL

Buna ziua si La Multi Ani!

Va rog sa ma sprijiniti cu informatii legate de urmatorul aspect: impreuna cu alte 2 persoane sunt actionar si administrator la un SRL, procentul detinut de mine fiind de 10% iar de restul 45% si45%.
In cazul in care doresc sa ma retrag din acesata societate care sunt pasii care trebuiesc urmati si ce metoda este recomandata a fi folosita ( cesiunea, vanzarea etc).

Multumesc,
Dumitrita
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 13:51, 3 Ianuarie 2010
Un SRL nu are actiuni, numai parti sociale. Va propun metoda cesiunii partilor Dvs. sociale catre ceilalti asociati (la numai catre unul dintre ei, cum dorit). Trebuie sa va informati la ORC, care este procedura exacta de cesiune.
Daca doriti sa va retrageti din societate exista 3 variante:
--sa le vindeti celor 2 asociati ramasi in societate partile dvs sociale
--sa vindeti partile sociale numai unuia dintre cei 2 asociati
--sa vindeti partile sociale unui tert(sau unor terti)
De asemenea sa renuntati la mandatul de administrator fiindca administratorul este cel care raspunde din punct de vedere penal pentru neregulile care se produc in respectiva societate!B-)
Cesiune sau vanzare de parti sociale este acelasi lucru! Sunt sinonime!:D
Se face contract de cesiune de parti sociale la orice notar public si acel contract se inregistreaza la ORC pentru opozabilitate fata de terti!B-)
Succes!
In Actul constitutiv al SRL-ului sunt prevazute probabil si conditiile de cesiune ale partilor sociale. Este posibil ca ceilalti asociati sa aiba un drept de preemtiune asupra partilor sociale pe care le detineti dvs. si va trebui intai sa le oferiti acestora, abia dupa refuzul acestora sa le oferiti unor terti.Oricum trebuie vazut Actul constitutiv.
In calitate de administrator puteti convoca AGA avand ca obiect cesiunea partilor sociale revocarea dvs. din functia de administrator si numirea unui nou administrator. Daca AGA va fi de acord cu cesiunea si numirea unui nou administrator(unul dintre ceilalti doi asociati, amandoi sau un tert) atunci intocmiti contractul de cesiune parti sociale cu ceilalti/un asociat sau cu tert.
Cu Hot AGA, contractul de cesiune parti sociale, actele de identitate ale noului asociat sau/si administrator tert si declaratii pe proprie raspundere si specimen de semnatura(administrator)mergeti la ORC si inregistrati aceasta modificare a Actului Constitutiv care, evident ca va fi depus in forma actualizata la ORC cu aceeasi ocazie.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare administrator Lia_na Lia_na Buna ziua! Sunt administrator la o firma, la care suntem 4 asociati, fiecare cu 25% actiuni. Eu vreau sa ies din aceasta firma si sa cedez actiunile unui ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Sunt asociat intr-un srl cu 4 asociati, toti cu functia de administrator prin actul constitutiv, fiecare cu 25% actiuni. Datorita neintelegerilor ... (vezi toată discuția)