In primul rind ANUL NOU FERICIT!!!
Daca poate sa ne dea cineva un sfat?Suntem angajati la o firma ca soferi,in CIM este specificat 8ore/zi 40ore/saptamina in acord individual.Cum se intelege acordul individual?Pe noi ca suntem 14 sofer in cauza pe toti ne obliga sambata-duminica sa mergem in cursa nu ne dau libere pentru orele suplinentare nici nu ne platesc ca daca stiu bine daca in termen de 30 de zile de la data efectuarii orei suplimentare nu ne poate da liber sunt obligati sa ne plateasca orele raspunsul este "SUNTETI PLATITI IN ACORD" adica poate sa ne cheme la lucru ori cind?.Apropo eu sunt angajat din august 2009 in CIM este specificat 22 zile de concediu de odihna da ca impart pe luni am 1,8 zile de concediu lunar.Sept,oct,noi,dec deci 4luni x 1,8 zile= 7,2 zile.Intrebarea este: EU am dreptul la cele 7 zile de concediu pe anul 2009 si daca nu mi-a dat pina in 31 dec.2009 firma este obligat sa-mi plateasca.Ce drepturi avem?Pe un coleg care efectua concediu de odihna seful de coloana l-a cautat acasa sa vina la lucru si sa intrerupa concediu .Fiecare om isi face planuri ca stia ca inclusiv in 30 decembrie este in concediu si-a refuzat sa mearga la lucru.Acum e in curs sa ii desfaca contractul de munca ca nu sa prezentat la serviciu cind firma a solicitat.Este ceva legal? Cum sa proceda cu orele suplimentare ca avem in fiecare luna minim 160 ore si pe fluturas pe care le primim cu salar este specificat 168ore/luna si nu ne platesc nici o ora suplimentara.Noi avem diagrame de tahograf ca am lucrat in fiecare zi a luni ne este bun ca dovada ca ma gindesc foiile de parcurs nu ni le va da numai daca se efectuaza un control de la ITM sau ARR:
nu ve-ti rezolva nimic la itm deoarece nu-i intereseaza si eu am facut cred ca zeci de sesizari,am lucrat pe la mai multe firme si la fel este peste tot orele suplimentare nu poti sa nu le faci pt ca daca refuzi te da afara si vine altul si tot asa,nu observati ca in romania este totul posibil autoritatile nu pot face nimic pt ca sint sint foarte multi care profita din aceste situatii adica isi iau dreptul si daca lor le merge bine nu-i mai intereseaza de altii
cel mai bine cautati-va alt loc de munca
potrivit art.108 pana la art. 116 Codul Muncii si art. 126 pana la129 Codul Muncii timpul de munca exista ... totodata exista norma de munca .se poate cere angajatorului , in scris , sa se comunice norma de munca ptr. postul respectiv asa cum e specificat la art. 129 Codul Muncii " Norma de munca se elaboreaza de catre angajator ... "
A existat , cel putin , pana la nivelul anului 2004 , din cate cunosc , plata muncii prestate se facea in : regie ; acord individual ; acord colectiv .
Colegul dvs. , in cazul in care nu i s-a comunicat in scris decizia de chemare di C.O. , ar putea cere explicatii chiar si in scris
In orice caz , asa cum e scris in CIM , munca este prestata si in baza fisei postului
Exista posibilitatea sa se poata demonstra orele suplimentare efectuate , asa cum spuneti , cu diagramele tahograf