avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare apartament obtinut prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare apartament obtinut prin testament

Buna ziua!
Mama mea a primit prin testament de la un unchi un apartament. Unchiul a decedat. Va rog sa ma ajutati!
Ce trebuie sa faca mama ca sa treaca acest apartament pe numele ei? Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Mentionez ca nu exista alte rude care sa poata ataca testamentul. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:59, 20 Ianuarie 2010
Mergeti la notar cu testamentul, anexa 24 de la primarie , contractul casei , actul de deces si actele de identitate ale mamei in vederea emiterii certificatului de mostenitor in baza caruia se va putea intabula dreptul de proprietate al mamei in Cartea Funciara.
Foarte bine! Este foarte simplu:
--mama dvs trebuie sa mearga la orice notar public din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului si sa solicite deschiderea si dezbatarea succesiunii dupa unchiul dvs (ii trebuie actul sau de identitate , certificatul de nastere , de casatorie , testamentul , certificatul de deces al unchiului , actele de proprietate ale apartamentului si 2 martori care sa il fi cunoscut pe unchi si care sa declare ca nu a mai avut alte rude in viata sau urmasi ai acestor rude in viata)
--dupa ce se dezbate succesiunea si se redacteaza certificatul de mostenitor , apartamentul va fi trecut in masa succesorala si va aparea in certificatul de mostenitor
--daca apartamentul este deja intabulat , doar cu certificatul de mostenitor si cu copie dupa actul de identitate , mama dvs va solicita la cartea funciara schimbarea proprietarului;
--daca apartamentul nu este intabulat , se apeleaza la serviciile unui inginer cadastrist , se face cadastrul , se depun certificatul de mostenitor si actul de proprietate al apartamentului in copie legalizata, copia dupa actul de identitate al mamei , iar ONCPI face intabularea apartamentului si ii elibereaza mamei dvs incheierea de intabulare si un extras de informare de carte funciara
Succes!
B-)
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Mai am o mica intrebare. :D. Unchiul meu a murit pe data de 01.01.2010. Cand poate sa se duca mama mea la notar pentru a obtine certificatul de mostenitor? Acum sau mai tarziu? Am inteles noi bine ca trebuie sa treaca 6 luni de la deces?

Daca dezbateti succesiunea , pe cale notariala , in termen de 2 ani de la deces, NU va exista un impozit de 1% ,raportat la masa bunurilor succesorale.
Actele de acceptare pot fi tacita, implicite constituite fie prin acte de instrainare sau luare in posesie .
Insa vointa de a succede poate fi exprimata si printr-o declaratie notariala , in termen de 6 luni de la deces.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
:(Nu prea am inteles. Scuzati-mi ignoranta. Dar vreau sa stiu concret: noi vrem sa mergem acum sa rezolvam cu actele, cum facem? Ne ducem la notar si ce ii spunem? Ca mama a fost si i-a zis sa vina peste 6 luni. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Dezaterea mostenirii alexandrastefana alexandrastefana Buna ziua. Tatal meu a decedat in 2006. Suntem 2 frati(majori),si mama. Avem un apartament cu 3 camere. Succesiunea nu a fost facuta. Mama si fratele meu,imi ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters133104 ContSters133104 - se implinesc 4 luni de la decesul unchiului meu(fratele tatalui meu) si 8 luni de la decesul tatalui meu; - unchiul meu defunct nu are sotie, copii, ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)