avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului

Buna ziua!
Situatia mea este urmatoarea: am fost angajata timp de 14 ani. Din aprilie anul trecut am intrat in somaj si din cauza acestei crize si a domeniului de nisa in care sunt pregatita nu mi-am putut gasi de lucru. Am fost anuntata in decembrie 2009 ca perioada de somaj mi se prelungeste pana in iunie 2010 - inclusiv.
De asemenea, sunt studenta la zi in anul II la Universitatea Spiru Haret.
Eu tocmai am aflat ca am ramas insarcinata =D>.
Vreau sa stiu daca in conditiile de mai sus pot beneficia de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: madalina_m , utilizator 10:56, 16 Iunie 2011
pentru a beneficia de indemnizatie CCC trebuie sa aveti stagiu de 12 luni lucrate in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Acest stagiu este insa frmat si de perioade asimilate cum sunt; perioadele de somaj sau de concediu medical.
Daca intarti in medica (prenatal) inainte de a se termina somajul, atunci somajul se suspenda si se plateste mdicalul, astfel incat dvs veti avea astfel stagiu necesar pt CCCla data nasterii.
Felicitari si sa aveti sarcina usoara si bebe sanatos !
Cadrul legal este OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
buna ziua!


am si eu o intrebare eu am 2 locuri de munca ulul cu o norma de 8 ore (unde este si cartea de munca ..lucrez aici de mai bine de 5 ani) si un al doilea loc de munca cu o norma de 2 ore contract de munca si aici (din martie 2006) .intrebarea mea ar fi locul de munca cu norma de 8ore se va restructura in urmatoarea luna ,,,,pot sa beneficiez de indemnizatia de cresterea a copilului cu acel loc de munca cu norma de 2 ore? mentonez ca aici salariu pentru 2ore este de 305lei . va multumesc!
Daca vi se termina somajul si nasteti dupa faptul ca sunteti studenta ,la zi, va da dreptul sa beneficiati de concediu pre si post natal cat si CCC pentru ca perioada cat sunteti studenta la zi este perioada asimilata cf ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
art1,alin2,lit m:
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
--------------
Litera m) a alin. (2) al art. 1 a fost introdusă de articolul unic din LEGEA nr. 240 din 10 iunie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 15 iunie 2009.
madalina_m a scris:

buna ziua!


am si eu o intrebare eu am 2 locuri de munca ulul cu o norma de 8 ore (unde este si cartea de munca ..lucrez aici de mai bine de 5 ani) si un al doilea loc de munca cu o norma de 2 ore contract de munca si aici (din martie 2006) .intrebarea mea ar fi locul de munca cu norma de 8ore se va restructura in urmatoarea luna ,,,,pot sa beneficiez de indemnizatia de cresterea a copilului cu acel loc de munca cu norma de 2 ore? mentonez ca aici salariu pentru 2ore este de 305lei . va multumesc!


Da, puteti beneficia de indemnizatia pentru CIC numai pe baza veniturilor realizate in baza unui c.i.m. cu timp partial.
Legea conditioneaza acordarea indemnizatiei numai de realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit , in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni si nu in functie de tipul c.i.m.

Alte discuții în legătură

Concediu anda_24 anda_24 Buna Am si eu o nelamurire,am lucrat 4 ani,iar apoi o luna jumatate am intrerupere pe cartea de munca dupa care am intrat in somaj (de 5 luni sunt in somaj) ... (vezi toată discuția)
Contract de munca perioada determinata-sarcina-somaj-concediu maternitate nataliaz nataliaz Buna ziua, va solicit ajutorul in urmatoarea problema: Ma aflu la finalul primei saptamani la noul meu loc de munca pe perioada determinata de 3 luni. In ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)