avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru ingrijirea copilului pana la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani

buna ziua
am o intrebare legata de ingrijirea copilului pan al a2 ani, si anume daca beneficiez in cazul in care firma la care lucrez nu a platit contributiile la timp.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: nicoletatrenea , utilizator 17:31, 4 Ianuarie 2010
Beneficiati de indemnizatia pentru CIC , numai daca in ultimul an, timp de 12 luni, anterior datei nasterii copilului ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, chiar daca angajatorul nu a achitat contributiile catre stat.
1. Acordarea CCC nu este conditionata de plata contributiilor de catre angajator.
2. Veti beneficia de CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati obtinut venituri supuse impozitarii (ex: salarii).
Cu o mica completare la cele postate de Valeriu , este vorba despre venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de Codul fiscal).
Completez la ceea ce au postat colegii mei cu precizari referitoare la concediul de maternitate conform OUG 158/2005:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
OUG 148/2005- Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani

Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
va multumesc mult, sunt mai linistita :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)
Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maternitate Ioana28 Ioana28 Buna seara! As avea o nelemurire cu privire la aceasta \"lege a mamelor\"...am inteles ca indemnizatia se poate stabili, de la 1.ian.2009, ca fiind 85% din ... (vezi toată discuția)