avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare pierderi cumparare ne-finalizata. Vanzator ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare pierderi cumparare ne-finalizata. Vanzator vinovat mort.

Buna ziua!

O persoana a dorit sa achizitioneze un teren, in 2018, de la un barbat in varsta, printr-o femeie pe care barbatul in varsta a imputernicit-o sa faca aceasta vanzare. Actele pentru teren nu erau rezolvate (cred ca nu era intabulat sau ceva de genul asta) asa ca au facut ceva act de mana si a platit o anumita suma. Batranul prezentase, ca dovada a proprietatii terenului, un certificat de mostenitor.

Inainte sa se finalizeze vanzarea la notar, insa, nepotii batranului au anulat certificatul de mostenitor al acestuia (intrucat certificatul era ilegal - terenul fiind mostenirea nepotilor de la tatal lor, fiul batranului, decedat in 2016). Nepotii, din lipsa de resurse financiare si de timp, nu au facut succesiunea dupa tatal lor. Deci, in acest moment, terenul este pe numele tatalui lor decedat.

Intre timp, in 2020, batranul a decedat. Nepotii au decis sa renunte la a-l mosteni pe bunicul lor (deci nu vor mosteni nici bunurile nici datoriile lui). Nu au facut insa acest lucru oficial - e doar o decizie declarata verbal (dar sunt foarte hotarati in acest sens). Se pare insa ca femeia care fusese imputernicita sa vanda terenul are un testament lasat de batran pentru casa in care el a locuit si ar dori sa il mosteneasca.

In aceste conditii, ce poate face cumparatorul pentru a-si recupera pierderea?
- Sa ii dea in judecata pe nepoti, fortandu-i pe acestia sa faca oficiala hotararea lor de a renunta la a-l mosteni pe bunicul lor?
- Sa o dea in judecata pe femeia care are testamentul?
- E posibil sa mai fie si alti mostenitori in afara de femeia aceasta (cred ca mai are o sora in viata si, cu siguranta nepoti de la frati si surori - insa nu a pastrat legatura cu ei; deci, foarte probabil, ei nu stiu nici macar ca batranul a murit, cu atat mai putin ca nepotii doresc sa renunte la mostenire.)? Daca da, de la care isi va recupera pierderea?
- Ce alte variante are?

Banuiesc ca va avea nevoie si de hotararea de anulare a certificatului de mostenitor al batranului. De unde il poate obtine? Ce alte documente i-ar mai fi necesare?

Tinand cont ca din 2018 pana in prezent, in ciuda faptului ca nu a putut finaliza cumpararea, cumparatorul s-a folosit de pamant (l-a cultivat si a obtinut profit de pe el) sub acceptul tacit al nepotilor (carora nu le-a dat nimic din profitul obtinut), ce alte probleme pot aparea?
- Nepotii nu au cerut nimic pt. ca nu aveau bani si timp sa se ocupe de asta. E posibil ca pe viitor sa solicite despagubiri?
- In ceea ce-l priveste, daca nepotii continua sa nu faca nimic, e posibil ca dupa o perioada, sa poata sa isi insuseasca terenul ca urmare a faptului ca are dovada ca s-a folosit de el?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2021
andravenache, utilizator

Alte discuții în legătură

Cui ii revine casa ? nichelina nichelina as vrea sa ma ajutati !! Sunt Alina si am un prieten de mult timp care e crescut de bunici de mic copil. Bunica a decedat, iar casa era a ei. scrie bine pe ... (vezi toată discuția)
Testament - valabil sau nu ? gigelas gigelas Prin anii 1940 - 1945,o familie ce nu avea copii,a luat un copil (fata) de la o sora a sotiei,spre crestere. [b]Niciodata,acea fata nu a fost trecuta pe numele ... (vezi toată discuția)