avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de vânzare făcută în timpul unui mandat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de vânzare făcută în timpul unui mandat ulterior revocat. În prezent, împuternicita nu mai are puterea de a finaliza vânzarea, iar terenul nu mai este pe numele proprietarului. Cum se rezolvă această situație?

1) Fiul unui batran vaduv, in varsta de cca. 90 de ani (batranul), moare inaintea tatalui.

2) Fiul decedat avea la data decesului sotie si copii, care locuiau in alta localitate decat batranul tata.

3) O consateanca a batranului il pacaleste pe batran sa semneze o procura de imputernicire (batranul nu stie ce semneaza). Apoi, folosind procura si 2 martori mincinosi, deschide succesiune de pe fiul decedat pe batran, declarandu-l singurul mostenitor (Martorii au mintit ca fiul batranului nu ar fi avut sotie si nici copii la data decesului. Iar frati/surori, intr-adevar, nu avea.)

4) La relativ scurt timp (1 - 1,5 luni) de la eliberarea certificatului (i-legal) de mostenitor pe numele bunicului, nepotii si nora afla ce s-a intamplat. Discuta cu bunicul care, intelegand ca a fost pacalit sa faca ceva ce nu dorea, accepta anularea amiabila a propriului certificat de mostenitor, pentru ca sa se poata elibera certificate de mostenitor nepotilor si norei.

5) In aceeasi zi, bunicul revoca procura prin care consateanca rau-intentionata era imputernicita sa deschida succesiunea, dar ... si sa vanda terenul "mostenit" de batran de la fiul decedat.

6) A doua zi dupa anularea procurei, afla ca imputernicita semnase deja o promisiune de vanzare a terenului in discutie.

Intrebare: Care sunt variantele de rezolvare a situatiei, tinand cont ca:
- Imputernicita a promis, in numele batranului, vanzarea unui teren care nu apartinea de drept batranului
- La data semnarii promisiunii de vanzare, certificatul i-legal de mostenitor (pe numele batranului), precum si procura nu fusesera anulate (Deci, cumparatorul - pe care il presupunem de buna credinta, - nu avea de unde sa stie situatia reala)
- Imputernicita a incasat o anumita suma de bani de la viitorul cumparator, ca garantie a promisiunii de vanzare. Banii au ramas in totalitate la ea (batranul neprimind niciun leu)
- In prezent, imputernicita nu mai are puterea de a finaliza vanzarea, iar terenul nu mai este pe numele batranului

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor da raspunsuri folositoare si referinte din lege.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:37, 11 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Problema dvs. este foarte complicata .
ICCJ a pronuntat o hotarare prin care stabileste ca " In situaţia în care promitentul-vânzător a promis vânzarea întregului imobil, deşi nu are calitatea de proprietar exclusiv al acestuia, promisiunea de vânzare nu poate fi executată în natură sub forma pronunţării unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract de vânzare pentru întregul bun, în lipsa acordului celorlalţi coproprietari. ”.

Cu alte cuvinte, putem spune că instanţele de judecată nu pot pronunţa o hotărâre judecătorească care să ţină loc de act autentic de vânzare, având ca efect transmiterea imediată a dreptului de proprietate asupra întregului bun, ca efect al acestei hotărâri judecătoreşti, atunci când promitentul-vânzător nu este titularul exclusiv al dreptului de proprietate asupra bunului imobil determinat, ci are doar o cotă ideală şi abstractă din acest drept, iar ceilalţi coproprietari nu consimt la vânzare.
Mostenitorii (nepotii)ar putea deschide succesiunea de pe urma batranului pe care il mostenesc prin reprezentare, si pot formula o actiune in revendicare a bunului promis spre vanzare (nu ati precizat la cine se afla ) insa promitentul cumparator se apara spunand ca a achitat pretul iar in situatia pierderii bunului , va solicita contravaloarea .





Asta ca batranul nu stia ce semneaza...
Actele notariale se îndeplinesc la cerere. Deci la notariatul unde a fost întocmită acea procura trebuie să existe o cerere scrisă a solicitantului prin care este specificat pentru ce se acordă împuternicirea. Dacă bătrânul nu a putut scrie personal, cu siguranță procura a fost întocmită in prezenta a doi martori care au asistat la exprimarea consimtamantului și ca aceea a fost vointa bătrânului.
Practic...cam greu de demonstrat că nu stia ce semnează.
Va multumesc foarte mult. Inteleg ca nepotii si nora nu sunt obligati sa vanda terenu, daca nu vor. (Terenul este o mostenire a tatalui lor, de la mama lui - sotia batranului, - decedata cu mult timp inainte, mostenire din care decedatul avea 3/4, iar bunicul 1/4. Pana la data aparitiei problemelor, atat fiul batranului - cat timp a fost in viata, - cat si nepotii si nora, ulterior, au lasat pamantul sa fie folosit de bunic.)

Referitor la rezolvarea problemei, m-ar fi interesat si urmatoarele aspecte:
- Cine va dez-pagubi promitentul cumparator: batranul (care nu a primit niciun ban) sau imputernicita?
- In cazul in care promitentul cumparator solicita daune batranului: batranul este acela care trebuie sa demonstreze ca nu a primit banii sau imputernicita trebuie sa demonstreze ca i-a dat banii batranului? (Iar daca este a doua varianta, atunci ... care este modalitatea in care ea va face proba - Intreb aceasta pentru ca ... daca este vorba de martori, imi este destul de clar ca respectiva este capabila sa faca rost de martori mincinosi....)
Asa este. Este greu daca nu chiar imposibil, poate, de demonstrat. Insa ... eu spuneam doar care e realitatea. (Nu neaparat ca realitatea ar putea ajuta juridic, ci doar la intelegerea de catre cititorii forumului, a situatiei prezentate.)

Inteleg ca (dpdv legal) procura era valabila la momentul semnarii promisiunii de vanzare. Imputernicita, a semnat, asadar, in numele batranului promisiunea de vanzare si, tot in numele lui, a incasa banii (avansul). Ea, daca ar fi fost de buna credinta, ar fi trebuit sa ii dea lui banii incasati, lucru pe care nu l-a facut insa. - Unele dintre intrebari ar fi, deci,:
- Ea ar fi trebuit sa ii dea banii pur si simplu, sau ar trebui sa aiba o dovada scrisa ca i-a dat? Sau martori?
- Cine il va despagubi pe promitentul cumparator (tinand cont ca imputernicita nu mai poate vinde terenul - deoarece procura i-a fost revocata; iar batranul nu mai detine terenul - pentru ca el il mostenise prin certificatul obtinut ilegal de imputernicita in numele lui, certificat care a fost anulat pe cale amiabila; terenul fiind acum, de drept, al nepotilor si nurorii - iar ei, inteleg, ca nu sunt obligati sa il vanda promitentului cumparator)?

raluk0207 a scris:

Asta ca batranul nu stia ce semneaza...
Actele notariale se îndeplinesc la cerere. Deci la notariatul unde a fost întocmită acea procura trebuie să existe o cerere scrisă a solicitantului prin care este specificat pentru ce se acordă împuternicirea. Dacă bătrânul nu a putut scrie personal, cu siguranță procura a fost întocmită in prezenta a doi martori care au asistat la exprimarea consimtamantului și ca aceea a fost vointa bătrânului.
Practic...cam greu de demonstrat că nu stia ce semnează.

Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
andravenache, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde ce scrie in cuprinsul procurii cu privire la încasarea prețului și obligativitatea de a remite banii vânzătorului
In privinta vânzării, și în măsura în care nora și nepoții sunt de acord, pot ratifica vânzarea acelui teren.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare teren extravilan in indiviziune gicamarin gicamarin Am cumparat cu antecontract la notar cotele de cate 1/3 de la 2 mostenitori de pe un titlu de proprietate.Al 3-lea mostenitor inscris pe titlu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat ... simon1991 simon1991 Buna ziua. Bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat in 2009. Actele nu erau facute, noul proprietar a venit la bunica, tata si matusa mea in 2010 ... (vezi toată discuția)
Legal eu pot cumpara o casa de la cineva care este mort? anca medina anca medina stiu ca este absurda intrebarea,dar vreau sa cumpar o casa care inca nu este intabulata pe cine pe cine vrea sa mi-o vanda.succesorii ar fii defapt nora ... (vezi toată discuția)