avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este posibil ca un PFA sa fie presedintele unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este posibil ca un PFA sa fie presedintele unei asociatii de ...

Este posibil ca un PFA sa fie presedintele unei asociatii de proprietari?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:03, 20 Februarie 2021
Potrivit dispozitiilor art. 56 din Legea nr. 196/2018 :
(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale.
ART. 15 prevede:
(1) Anterior constituirii asociaţiei de proprietari, proprietarii unităţilor de proprietate imobiliară din condominii se întrunesc pentru a hotărî cu privire la înfiinţarea asociaţiei de proprietari sau, după caz, la reorganizarea asociaţiei de locatari în asociaţie de proprietari. Totodată, se hotărăşte şi cu privire la persoana fizică sau juridică însărcinată cu întocmirea acordului de asociere şi a statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora, data de convocare a adunării de constituire şi la modalitatea de decontare a costurilor generate de această acţiune. Hotărârea proprietarilor se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toţi cei prezenţi.
(2) Cu cel puţin 10 zile înaintea datei fixate pentru adunarea proprietarilor de constituire a asociaţiei de proprietari,
proprietarii se convoacă prin afişare la avizier şi prin tabel convocator. Tabelul convocator se semnează de cel puţin cincizeci la sută plus unu din numărul proprietarilor din condominiu.
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociaţiei de proprietari se prezintă şi se adoptă statutul asociaţiei de proprietari, care cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
a) denumirea, sediul, durata de funcţionare ale asociaţiei de proprietari;
b) scopul asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;
c) structura veniturilor şi a cheltuielilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
d) membrii asociaţiei de proprietari, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora;
e) structura organizatorică şi modul de funcţionare, cu respectarea prevederilor prezentei legi;
f) repartizarea cheltuielilor asociaţiei de proprietari, conform legii;
g) condiţiile în care se dizolvă asociaţia de proprietari;
h) modalitatea de soluţionare a litigiilor, relaţiile contractuale, penalizările, cazurile de urgenţă în care se permite, în
condiţiile legii, accesul în proprietatea individuală al preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv;
i) asigurarea, după caz, a unui spaţiu de administrare special amenajat, unde se va putea desfăşura serviciul de administrare şi în care pot fi păstrate în siguranţă documentele asociaţiei.
(4) Statutul asociaţiei de proprietari stabileşte modul de organizare, regulile generale de funcţionare şi atribuţiile asociaţiei de proprietari, ale adunării generale, ale comitetului executiv, cenzorului/comisiei de cenzori şi administratorului de condominii, denumit în continuare administrator, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Pe cale de consecinta, solicitati asociatiei de proprietari sa va puna la dispozitie spre consultare Actul constitutiv si Statutul asociatiei de proprietari.
L:egal nu poate
L nr 196/2018 prevede ca presedinte de asociatie poate fi
membru al asociației de proprietari
,
Este diferenta intr raspunderea unei persoane fizice si a uneia juridice
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca proprietar al unui apartament din condominiu este un PFA, acesta este membru al asociatiei si astfel, poate fi presedinte, deoarece legea nu distinge.
Doamna avocat
Ati precizat in ultima proprozitie ca " puteti solicita a consulta acordul de asociere si statutul " va intreb :
- pot solicita o copie a acestor documente ? unii o sa spuna ca a fost afisat si de ce nu l ai fotocopiat si eu spun contrariu , ca nu a fost afisat .
Va pot contacta telefonic ?
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca membru al asociatiei, aveti dreptul sa consultati si, daca doriti, sa faceti o copie a actelor asociatiei, pe cheltuiala dv.
Nu acord consultatii juridice nici telefonic si nici aici, pe site. Consider ca am raspuns intrebarii dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele și membrii comitetului executiv trebuie să fie obligatoriu membri semnatari în acordul de asociere pentru a avea dreptul să fie aleși în conducerea asociației. flory_mr flory_mr ATENȚIE ! Dacă președintele și așa-zișii membri ai Comitetului Executiv ai Asociației de Proprietari nu sunt aleși și votați în Adunările Generale ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)