Bună ziua
Am copiat într-o carte câteva poze de pe net, wikipedia, b.u, etc. Dacă este legal (descărcarea era posibila, nu am văzut să fie restricționată sau condițio0nată). Dacă este vre-o procedură pentru captură de poze de pe net.
Mulțumesc mult
savysb
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e clar la ce va referiti, E o carte scoasa la vanzare? Daca da, orice imagine prezenta in carte necesita cumpararea drepturilor de autor. Faptul ca este posibila descarcarea de pe internet nu insemna ca este si legala folosirea imaginilor. Imi puteti descarca si mie imaginea de profil, nu e problema. Dar daca o folositi la ceva, va paste un proces. Asa e cu orice imagine de pe internet utilizata fara cumpararea dreptului de autor/utilizare (in diverse scopuri). Va recomand pixabay, sunt extrem de multe imagini gratuite care se pot utiliza in scop comercial.
Sper ca nu e o carte publicata care e deja "bun de tipar" si urmeaza sa fie la raft, cu pret pe ea.
Bună ziua
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Este o carte tehnică redactată, gata pentru trimis la tipar. Voi cere să nu se dea la tipar până nu voi lamuri aceste lucruri. Captura de pe net este o problemă despre care credeam ceva, mai bănuiam ceva, am auzit câte ceva și în ultimul moment m-am gândit să cer și părerea unor cunoscători.(oare de ce redactorul nu mi-a spus nimic, sub schițe am scris [ captură internet ] sau [wikipedia ] după caz)
Este o carte despre utilizarea echipamentelor electrice alimentate cu baterii, modul de utilizare rațională, modul de încărcare a bateriilor, modul de alimentare cu celule (panouri) fotovoltaice. Am copiat scheme de principiu Ex. principiul de construcție al unei baterii, principiu de obținere a hidrogenului prin electroliză, schema de principiu a unei celule fotovoltaice, fotografia unui obiect în cauză (aparat).. Autorul desenelor (schițelor) nu este autorul (inventatorul) principiului, a obiectelor, dar schițele mi s-au părut interesante (nici nu e sigur dacă nu au fost copiate din altă parte). Faptul că le-a postat pe net îi dă dreptul la proprietate intelectuală?. Nu am copiat nici un text.Schițele nu aduc mare valoare carții și voi opta pentru ștergerea lor (eventual pot să fac și eu schițe similare).
Mulțumesc încă o dată. V-aș fi recunoscător dacă reveniți cu amănunte.
O seară bună
savysb
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu are importanta daca autorul pozelor nu este inventatorul principiului. Daca e sa mergem pe ideea asta, nu ar mai exista drept intelectual de proprietate, si absolut orice imagine existenta pe internet poate fi utilizata la liber. Dar nu e asa. Fie primiti acceptul celui ce a creat imaginile respective (deseori se accepta o mentiune sub imagine, sau cumpararea drepturilor de utilizare, dupa caz), fie nu le utilizati in necunostinta de cauza. Daca sunt schite tehnice, sunt usor de replicat si e mult mai indicat asa.
Wikimedia Commons face mari eforturi pentru a pastra doar pozele care nu violeaza drepturile de autor si pot fi utilizate liber, insa websiteul nu poate oferi niciun fel de garantii in acest sens.
De asemenea, Wikipedia pastreaza in anumite conditii poze folosind utilizarea cinstita (fair use), caz in care pozele isi pastreaza drepturile de autor.
Orice poza de pe internet are drepturi de autor pana la proba contrarie.