Buna ziua,as vrea sa stiu si eu daca ma poate ajuta cineva ,ce drepturi am,avand in vedere ca sunt angajata in sistemul bugetar,si anume intr-o primarie si ma aflu in concediu medical,dupa care pe data de 11 ian 2010 voi intra in concediu prenatal.(insarcinata in 7 luni).Faptul ca am ramas insarcinata mi-a creat numai probleme la locul de munca,din acest motiv,primarul refuza sa-mi acorde drepturi si anume al 13-lea salariu,tichetele cadou acordate la sfarsitul anului,intarzie cu plata concediului medical lunar si ma ameninta mereu ca ma va concedia,si poate ca mai exista si alte drepturi ale angajatei gravide dar pe care eu nu le cunosc.Am citit mai multe pe aceste forumuri,insa nu am gasit nimic pentru angajatele la stat,la primarii,de aceea v-as fi recunoscatoare daca mi-ati da un sfat.Va multumesc si sper ca voi primi un raspuns.
Am citit mai multe pe aceste forumuri,insa nu am gasit nimic pentru angajatele la stat,la primarii,de aceea v-as fi recunoscatoare daca mi-ati da un sfat
OUG nr. 96 din 20 octombrie 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca este valabila atat pentru angajatii din sectorul privat cat si cel de stat (cel putin pana acum).
Ordonanţă de urgenţă nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă
Art. 3. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
Primaria este obligata sa va plateasca concediul medical, ca si cel de lauzie. Tichetele cadou nu se acorda angajatilor aflati in concediu#-o (la nivelul primariei trebuie sa existe un regulament incheiat in acest sens intre primar si reprezentantii salariatilor - ar trebui sa-l consultati).
La nastere, aveti dreptul la o prima - salariu mediu pe unitate, daca nu cumva este altfel prevazut in ccm-ul existent in primarie.
Primarul nu va poate concedia pentru ca sunteti insarcinata (as vrea sa o vad si pe asta, avand in vedere cat de greu se fac, dpdv procedural, concedierile in sistemul bugetar, atunci cand nu este vorba de o reorganizare a institutiei). Poate, in schimb, sa va faca "viata grea", dar sa speram cu nu va fi cazul...
Angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului în următoarele situaţii sau pentru următoarele motive:
- pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
- pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
- pe durata concediului de maternitate ........
În cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului interdicţia de mai sus nu este aplicabilă. Angajatorul îşi reduce sau îşi încetează actvitatea, iar în aceste condiţii de insolvabilitate menţinerea contractelor de muncă nu mai are nici o motivaţie. Salariaţii care beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale vor fi preluaţi în plată de casele teritoriale de pensii.