Buna ziua!
O matusa vaduva, fara copii si cu multi frati ar dori contract de intretinere cu parintii mei, nu donatie sau vanzare, ca sa il poata revoca daca nu ii convine. Nu stiu exact ce presupune in termeni juridici. Intradevar, e o fire dificila, dar cred eu ca asa-s batranii. Sanatoasa mintal, dar pretentioasa.
Intrebarea mea este, daca parintii accepta contractul de intretinere, si ea se razgandeste, ei se fac pierduti de tot ce au cheltuit? Stim clar ca nu poti pastra chitanta pt orice lucrusor cumparat, dar nici timpul, efortul si nervii nu pot fi contabilizati.
Pe romaneste, ce acte trebuie intocmite ca parintii sa primeasca apartamentul si sa isi vada corect de promisiunea întreținerii? Sa nu isi ia teapa sau chiar noi, copiii, ca ne vom ocupa într-o oarecare masura. Ai mei sunt oameni seriosi, plus ca mai suntem noi, copiii care i-am ajuta, știind ca tot noua ne va ramane. Parintii deja o ajuta, fiind locuintele f apropiate si chiar daca se suceste matusa, parintii tot nu ar fi capabili sa ii intoarca spatele daca ar solicita ajutor si i-ar lasa cu buza umflata.
Si inca o intrebare, daca in timpul intretinerii, parintii mei nu vor mai fi, ce se va întâmpla cu contractul? Noi ajutand si inainte putem si desigur, dorim sa o ducem pana la capat.
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Contractul de întreținere presupune ca părinții dvs isi asuma obligația de a o întreține pe mătușa, iar la deces să devină proprietarii casei acesteia.
Contractul de întreținere este prin esența lui aleatoriu.
Nu se știe nici cât va trăi mătușa și nici ce nevoi va avea (poate la un moment dat se îmbolnăveste și are nevoie de vreo operație costisitoare).
In general, nu este un contract intr-atat de "sensibil", încât să fie desfiintat oricand, după bunul plac al mătușii. Trebuiesc aduse și dovezi in sensul nerespectării obligațiilor de întreținere, asumate de părinții dvs.
Însă, trebuie să vă așteptați, mai ales daca o stiti pretențioasă, la cerințe de genul: struguri la 11 noaptea.
Aici...Depinde de părinții dvs. Dacă se "înhămat sau nu.
Am inteles. Mulțumesc. Iar daca parintii mor inaintea matusii, contractul de intretinere ramane valabil fiind automat preluat de copii sau s-a dus totul pe apa sambetei?
Mulțumesc. Pana acum am vorbit de contract de intretinere.
Exista posibilitatea unui contract de donație sau de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager (daca retin bine, sa ramana acolo pana la deces)?
La vanzare cumpare nu se poate face vreo dovada a platii, doar stipularea întreținerii.
Iar la donatie, se poate contesta de catre ceilalti frati? Sau revoca?
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
"La vanzare cumpare nu se poate face vreo dovada a platii, doar stipularea întreținerii"
Păi atunci nu mai e vânzare, ci intretinere. Iar daca va referiți la vânzarea cu clauza de întreținere, este un contract amestecat, cu prestații diferite, interpretabil, pe care personal, nu vi-l recomand.
Donațiile sunt irevocabile. Prin excepție, o donație poate fi revocata pentru ingratitudine, în cazurile prevăzute de art.1023 din Codul civil (pe care o sa le cititi dvs).
Iar de atacat, de către frați, nu se pune problema, fiindcă nu sunt moștenitori rezervatari.
Mare rugaminte
KIuliana
Buna ziua, am dori si eu va vor mult sa imi da-ti cateva sfaturi. Parintii mei au o casa la tara cu 3 camere si o curte marisoara. Noi suntem 4 frati. Dintre ... (vezi toată discuția)