avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Întrebări legate de Concediul de Creștere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Întrebări legate de Concediul de Creștere a Copilului

Bună ziua,

Am o curiozitate legată de Concediul de Creștere a Copilului. Voi prezenta o situație concretă.

Fie cuplul EL + EA.
EL lucrează de mulți ani, nu are foarte mare relevanță.
EA a lucrat de pe 10 IULIE 2019 până în 18 DECEMBRIE 2020, când și-a dat demisia. În perioada lucrată a avut șomaj tehnic, în perioada pandemiei, cam 2 luni. Afară de aceasta a mai avut 2 zile de concediu neplătit, care a fost trecut în documente ca suspendare a contractului, pentru fiecare zi.
EA a rămas însărcinată în IANUARIE 2021 și va naște în OCTOMBRIE 2021.

Problemele:
1. Condiția ca 12 luni din ultimele 24 să fi cotizat, este întrunită, mai puțin cele 2 zile de supendare a contractului. Vor conta acele zile?
2. Cele 12 luni trebuiesc să fie continue?
3. Cele 12 luni trebuiesc să fie complete sau pot fi și părți de lună (jumătate, 15 zile etc.)?
4. Dacă la momentul nașterii nu lucrează efectiv (pentru că și-a dat demisia) dar totuși întrunește condițiile, beneficiază de CCC? În sensul că numele este de CONCEDIU, dar dacă nu lucrează efectiv, poate beneficia de el?

Vă mulțumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: DamianCS , utilizator 14:05, 23 Februarie 2021
1. Nu vor conta
2. Nu, trebuie sa fie 12 in ultimele 24
3, Art. 4 din OUG 111/2010
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ și fracțiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum și cele în care solicitanții s-au aflat în situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracțiune de lună se înțelege efectuarea a cel puțin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptățită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6).
(3) Prin excepție, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracțiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
(4) În situația în care nașterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii, certificată de medicul de specialitate

4.Da, poate beneficia de acest concediu.
Vă mulțumesc frumos pentru clarificări!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept pentru indemnizatie crestere copil nykolla nykolla buna ziua,sunt insarcinata in 5luni si jumatate..la actualul loc de munca muncesc de pe data de 26.05.2015....inainte sa muncesc aici am lucrat la alt loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil daca se naste inainte de termen pam@ pam@ Buna ziua, As dori sa ma lamuriti intr-o problema: am avut un contract de munca pe 2 ore incepand cu 01.04.2013 la o societate, am ramas insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate/ de crestere copil Valias Valias Buna ziua, O prietena de-a mea, insarcinata in 7 saptamani, are contract de munca (perioada determinata) din 29 octombrie 2012. Data aproximativa a nasterii ... (vezi toată discuția)