avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pierderea terenului agricol dat in arenda si a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pierderea terenului agricol dat in arenda si a dividendelor anuale daca nu se dezbate succesiunea in 3 ani de la decesul mamei?

Mama a decedat acum 2 ani.
Mostenitorii ramasi sunt doar cei doi copii, eu si fratele, deoarece sotul, tatal nostru,a dat renuntare notariala la mostenirea dupa mama.
Unul din copii a ramas in casa parinteasca, acceptand implicit mostenirea dupa mama,celalalt a dat acceptarea mostenirii in termenul legal de 6 luni.
Am fost informati de catre S.C.Agrogal S.A.ca pana nu se face succesiunea dupa mama, mie si fratelui meu, cei doi mostenitori, nu ne dau dividendele in bani de anul asta si ca vom pierde dupa 3 ani de la moartea mamei dreptul la acesti bani si la teren , daca nu dezbatem succesiunea in timp util.
( S.C.Agrogal S.A.=asociatia la care mama, cand traia, a dat pentru 10 ani in arenda un teren agricol de 8 ha, in baza acelei legi de de recunoastere a terenurilor,mai ramanand inca vreo 6 ani din cei 10 prevazuti in contractul de arenda.)
1)Intrebarea mea este ce act notarial sa mai fac pt a mi se da dividendele ,mie si fratelui meu,pt a nu pierde terenul, excluzand insa succesiunea, care din motive financiare trebuie amanata vreun an?
Conform carei legi terenul dat in arenda si dividendele pot fi pierdute daca nu facem succesiunea dupa mama , in conditiile in care am dat la Agrogal actele notariale cu renuntarea la mostenire a sotului decedatei, acceptarea mostenirii de catre fiica si actul notarial ca au ramas doi copii , x si y,ca mostenitroi dupa mama, cu doi martori vecini care au semnat pe act ca sunt doar doi copii ramasi dupa decedata.
Mentionez ca insumand impozitul pe terenul agricol respectiv si impozitul pe venitul agricol aferent terenului care trebuie platit la Finante, rezulta exact suma care trebuie sa o luam.
Practic daca nu ne dau banii de dividende, adica cei aproximativ 4000 lei, pt a plati impozitul pe teren, trebuie sa scoatem noi din buzunar acesti bani pt a plati impozitul pe terenul folosit de Agrogal ,fara a avea vreun beneficiu din asta.
Cu alte cuvinte ei folosesc terenul nostru si noi le platim impozitul pe teren fara a primi macar dividendele care ni se cuvin.

2)Daca nu ne dau banii reprezentand profitul nostru agricol am putea sa le cerem in scris sa achite din acesti bani impozitul pe teren care se ridica aproximativ la suma care o au ei de dat?

3) Impozitul pe terenul agricol in cauza nu a fost platit de peste 2 ani de zile.Ce se intampla daca trec 3 ani de la neplata impozitului pe acest teren agricol care este inca in arenda la Agrogal? N-ar fi normal ca Agrogalul sa plateasca impozitul pentru acest teren?In contract nu este prevazut asta.

4) Cum pot plati eu impozitul pe partea mea de teren adica cele 4 ha, in conditiile in care nu s-a facut dezbaterea succesiunii si in acte apare mama, care a decedat,cu cele 8 ha, nu eu si fratele meu , cei doi mostenitori?
Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 15:33, 4 Ianuarie 2010
1.Ce ati scris dvs pare putin cam neclar.Pe de o parte vorbiti de faptul ca v-ati prezentat la asociatie cu declaratia de renuntare a tatalui dvs, declaratia de acceptare a mostenirii a fratelui dvs si ,, actul notarial ca au ramas doi copii x si y dupa mama"- ceea ce ar insemna ca ar exista un certificat de mostenitor, iar pe de alta parte vorbiti de faptul ca nu ati dezbatut succesiunea dupa mama.
a) Daca nu aveti certificat de mostenitor, mergeti la un notariat si cereti un certificat de calitate de mostenitor, sau dezbateti pur si simplu mostenirea.
2.Impozitul pe teren se achita de proprietar sau de mostenitorii acestuia.Prin urmare asociatia nu are nivci o obligatie de a va achita dvs impozitul.
3.Daca in trei ani nu solicitati drepturile dvs de la asociatie aceasta dupa trecxerea acestui termen va poate invoca prescriptia si astfel nu veti mai putea solicita aceste drepturi
mariapopescu65 a scris:

am dat la Agrogal ... actul notarial ca au ramas doi copii , x si y,ca mostenitroi dupa mama


:-/
Ce titlu poarta acest act?
Notarul "povesteste" despre mostenitorii unei persoane decedate in cuprinsul unui certificat de mostenitor (sau de calitate de mostenitor). Iar certificatul de mostenitor este tocmai actul cu care se finalizeaza procedura dezbaterii succesorale. Adica...:-/ ... incercati sa ne lamuriti ce fel de act este acesta.
Am prezentat la SCAgrogal declaratia noariala de renuntare la mostenire a tatalui meu, declaratia mea de acceptare a mostenirii dupa mama, declaratia notariala ca decedata are doi copii ca mostenitori, martore fiind doua vecine pt confirmare.
Pot cere certificat de mostenitor de la notariat daca nu am dezbatut succesiunea?
Sa cer in scris la Asociatie dreptul la dividendele pe care refuza sa le dea, pe motiv ca n-a fost dezbatuta succesiunea? Anul trecut ne-au dat dividendele in baza actelor notariale mentioante anterior.Incepand cu acest an refuza sa ne dea suma de bani cuvenita ca dividende,cerand sa fie facuta dezbaterea succesiunii. Ce alt act sa mai prezint pt a primi dividendele,excluzand dezbaterea succesiunii ,deocamdata?
Solicitati de la notar un certificat de calitate de mostenitor, care costa anul trecut 19 ron.
Titlul acestor acte :
1) DECLARATIA mea de acceptare a succesiunii dupa mama,
2) DECLARATIA tatalui ca renunta la succesiune defunctei sotii,
3) DECLARATIE DE NOTORIETATE, prin care subsemantele,cele doua vecine cu defuncta ,declara ca au cunoscut-o pe defuncta de peste 25 de ani,ca a avut doi copii,eu si fratele meu, ca mostenitori legali.

Ce alt act sa prezint la Agrogal pt a ne da dividendele si a nu pierde terenul.Exista acest risc daca nu dezbatem succesiunea?

Alte discuții în legătură

Mostenire-succesiune ely1001 ely1001 Bana ziua/seara! Tatal meu a decedat in ian. 2010 si are terenuri agricole in arenda. Mostenitori sunt :mama si 2copii. Cei 2 copii vor sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Succesiune in lipsa mostenitorilor rara_rara rara_rara Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire deliciosu deliciosu Acum un an mama mea a decedat si a ramas un apartament mostenire.Mostenitori au ramas 2 copii(eu si fratemiu)si tata.Am primit acum 2 zile o instiintare de ... (vezi toată discuția)