Vreau sa va întreb, există în practica notariala o declarație scrisă de acceptare tacită a moștenirii, pentru că mie personal mi se pare o contradicție în termeni. Atâta timp cât acceptarea este tacită,deci în tăcere,nu înțeleg rostul declarației scrise.. Dacă este expresă automat trebuie declarație scrisă în fața notarului.Multumesc.
Nu exista in practica notariala (uzuala) o asemenea declaratie - exista fie declaratie de acceptare expresa, in termen, fie declaratie de renuntare expresa, in termen, fie declaratie de neacceptare, peste termen, prin care succesibilul declara ca nu a facut acte de acceptare tacita in termen desi a cunoscut data decesului si, practic, consolideaza renuntarea sa.
Asta nu inseamna ca declaratia despre care intrebati este in vreun fel interzisa ori in afara legii.
Cat despre rostul declaratiei - partea poate declara absolut ce doreste. Declaratia poate fi privita ca o masura de conservare a drepturilor succesorale, astfel incat, dupa inscrierea ei in RNNEOS, la dezbaterea succesiunii, notarul public instrumentator sa ia act de existenta acelei declaratii si sa nu creeze o situatie litigioasa in care transmite masa succesorala catre mostenitori de grad mai indepartat cand exista mostenitori de grad mai apropiat care sustina ca au acceptat mostenirea (vizavi de celalata intrebare a dvs).