avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea tacită și acceptarea expresă a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea tacită și acceptarea expresă a succesiunii: ce înseamnă și care este diferența dintre ele?

Acceptarea tacita a succesiunii = inseamna de fapt, preluarea de catre mostenitori a cheltuielilor in primul rand al decedatului ?
Adica acestia isi impart cheltuielile intre ei pana la impartirea in mod egal a veniturilor.

Acceptarea expresa a succesiunii = ce este de fapt si cand se aplica ?

Ce inseamna fiecare din ele ?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: nicoletaX32 , utilizator 05:18, 22 Ianuarie 2019
Acceptarea expresă a moștenirii se poate face printr-,o declarație data în fata notarului public iar acceptarea tacită prin preluarea unor bunuri din averea defunctului,etc
In cazul unui litigiu acceptarea tacită tb dovedită, varianta mai simpla este declaratia la notar.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Acceptarea tacita inseamna ORICE act sau actiune care arata intentia de a accepta mostenirea si de a beneficia de ea. Orice. Pur si simplu utilizarea bunurilor e suficienta.
Acceptarea tacita in succesiune este de fapt preluare de cheltuieli dupa decedat, inainte de a primi venituri in urma succesiunii ?
Bun. Inainte de a semna acceptarea tacita la notariat, am preluat cheltuieli ale creditelor mamei decedate + alte utilitati (reabilitare bloc ). Mostenirea nu inseamna si preluare cheltuieli NU doar venituri?

nicoletaX32 a scris:

Bun. Inainte de a semna acceptarea tacita la notariat, am preluat cheltuieli ale creditelor mamei decedate + alte utilitati (reabilitare bloc ). Mostenirea nu inseamna si preluare cheltuieli NU doar venituri?

Ba da. Inseamna atat drepturi, cât și obligații.
Acceptarea tacită înseamnă orice act prin care succesibilul înțelege să își însușească calitatea de moștenitor (preluare, folosință, dispozitie asupra bunurilor, dar și suportarea datoriilor)
Acceptarea expresă este cea data sub forma unei declarații notariale.
Nu stiu care e scopul întrebării de fapt, dar...orice datorie a defunctului sau a moștenirii se suporta de toti moștenitorii, proporțional cu cota ce revine fiecăruia.
Daca dvs le-ați achitat din proprie inițiativă, foarte frumos. Dar in final tot aceleași drepturi veti avea.

Alte discuții în legătură

Acceptarea mostenirii oanalumi oanalumi Eu nu locuiesc in imobilul ce va fii supus succesiunii (la succesiune venim atat eu, sora mea cat si tatal meu - mama este cea decedata), locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna? kywy kywy buna ziua tuturor as dori sa stiu ce inseamna sa accepti succesiunea expres sau tacit de exemplu , eu folosesc teren de la tata platesc impozit ,taxe ,etc. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)