Acceptare tacita inseamna acceptare implicita (tacita, adica in tacere (doar prin comportament), fara sa te exprimi in scris sau vorbe)
Deci nu poti face acceptare tacita la notar pentru ca atunci te exprimi (oral, scris) si nu mai e tacita. Cand dai declaratie, se cheama ca faci o acceptare expresa.
In drept se folosesc foarte des aceste concepte de
acte tacite (deduse, rezultate in urma unui comportament, unei actiuni), adica implicite
acte exprese: declaratii scrise sau orale.
Cand accepti mostenirea, accepti atat activul cat si pasivul, adica atat averea cat si datoriile defunctului.
Daca sunteti mai multi mostenitori si doar unul acopera cheltuielile atunci trebuie sa faci o socoteala si sa imparti cheltuielile la fiecare, pentru ca nu este just doar ca unul sa plateasca si sa beneficieze toti.
Daca este vorba de un bun producator de fructe (adica o gaina care face oua, de exemplu). Gaina (sau imobilul) este masa succesorala.
Cheltuielile cu gaina se calculeaza astfel: Profit/pierdere = Venituri - Cheltuieli
Venit: numarul de oua facut de gaina sau chiria obtinuta de la imobil, etc. sa zicem 100 lei
Cheltuieli: porumb si seminte cat a mancat gaina sau cheltuielile de intretinere, impozite la imobil, etc.: 120 lei
Deci avem Profit/pierdere = 100-120
deci avem cu minus, adica esti in pierdere, ai adus bani de acasa.
Rezultat = -20 lei. Deoarece este cu minus, nu putem spune ca este profit, ci pierdere.
Deci ai o pierdere de 20 lei.
Aceasta pierdere trebuie distribuita la 2 mostenitori de exemplu: 10 lei fiecare.
Asta este suma pe care fratele trebuie sa o dea surorii pentru cheltuieli.
Fratele trebuie sa te dezdauneze pentru cheltuielile de conservare a masei succesorale.
Dar trebuie sa dovedesti ca aceste cheltuieli sunt rezonabile.
De exemplu, gaina are nevoie doar de seminte si cotet si apa.
Nu poti sa ii cumperi un Mercedes si sa spui ca gaina are nevoie de masina pentru a supravietui si ca face oua mai multe in Mercedes.
La fel si imobilul, se accepta doar cheltuieli rezonabile si uzuale si obisnuite pentru acel tip de bun, mobil sau imobil.
Sunt situatii in care notarii autentifică și declarații de acceptare tacită. Mai exact declarații date in afara termenului de opțiune succesorala, prin care succesibilul declară că a îndeplinit acte din categoria celor cu valoare tacită.
O altă situație este a procurilor pentru reprezentare la succesiune, în cuprinsul cărora se inserează și declarația mandantului ca a acceptat succesiunea tacit, de la data decesului.
De asemenea aceste declarații de acceptare tacită se înregistrează la Registrul Național Notarial de Evidență a Opțiunilor Succesorale.
Trebuie sa recunosti ca denumirea de "declaratie de acceptare TACITA" este o contradictie in termeni - un nonsens.
Ce spuneam de lipsa de un dictionar de baza juridic. O confuzie hilara trista deoarece un notar este considerat a fi un profesionist al dreptului.
Sa vii cu astfel de goange... ca notar...
Caracterul "tacit" al unei acceptari este manifestat, dovedit prin comportament, prin conduita, prin acte, fapte care duc la concluzia ca mostenitorul a acceptat masa succesorala - acte de acceptare tacita. Tacit = conduita, fapte.
Caracterul expres este dat de exprimarea, manifestarea exterioara a consimtamantului, oral sau in scris (nu prin conduita, nu prin fapte, nu implicit, subinteles). Expres=declaratie
Nu poti dovedi acceptarea tacita printr-o declaratie a autorului tacerii. Este nejuridic.
Ce declara? Ca a acceptat implicit o mostenire? nu se poate.
Este ca si cum as merge la instanta sau la CF si as da o declaratie.
Declar prin prezenta ca sunt castigatorul acestui proces.
Sau declar ca sunt mostenitorul Casei Poporului, tacit!
Poti sa declari ce vrei dar notarul trebuie sa aiba minime cunostinte juridice.
Eu nu dau vina pe cine cere o astfel de declaratie, ci pe notar...
O declaratie data de succesibil care declară că a îndeplinit acte din categoria celor cu valoare tacită nu poate fi primita in nicio instanta si lipsita de orice valoarea probatorie deoarece conduita, faptele autorului nu pot fi dovedite prin declaratii personale.
Acceptarea tacita se dovedeste prin Conduita, faptele se dovedesc prin chitante, prin dovezi fizice palpabile de folosinta, plata impozite, reparatii, etc., adica strict prin dovezi externe, alti martori, etc.
Este ca si cum am spune: Acest adevar este fals.
Declaratiile de acceptare a unor drepturi, declaratie retroactiva a mostenirii nu au nicio valoare juridica.
Nici macar declaratia de asumare a responsabilitatii retroactiva pentru mostenire nu are nicio valoare.
Deci "declaratia de acceptare TACITA a mostenirii" ar trebui sa dispara din vocabularul notarului serios.
Multumesc. Asa stiam si eu.
Doar ca am o sora care nu vrea sa accepte succesiunea deschisa de mine si plata cheltuieli parinti decedati.
Eu am achitat tot din 2000 pana in prezent. Ea refuza cheltuielile.
Vrea doar bani din venituri.
Avocatul imi cere sa depun in instanta, pentru faptul ca imi refuza drepturile.